Проф. Ангелов в емоционално изказване: Ние сме във война, защо хората не ни вярват?!

  • 19 ноември 2020 10:02

  • 15824
  • 120
© Булфото

Здравният министър проф. д-р Костадин АнгеловКостадин АнгеловКостадин Ангелов е роден на 7 юни 1977 г. Завършва Медицинския университет в София през 2004 г. призна, че натискът върху системата е изключително голям. Той обаче каза, че хората продължават да не разбират мерките, които се взимат. След като даде обобщени данни за COVID-19 у нас, проф. Ангелов обърна внимание защо са въведени "зелените коридори". 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32994

"В самото начало видяхме, че коридорът 8-10 ч. е недостатъчен. Преместихме този коридор следобяд. Часовете и коридорът е бил обсъден с експерти. Той обаче сега носи някакво несъгласие от магазините и някакви притеснения у гражданите. И аз си задавам въпроса къде сбъркахме. Ние трябва да пазим живота на възрастни хора и ми е много трудно да разбера, видите ли, че в тези часове трябва да влязат младите да пазаруват. Но защо за Бога чакат? Не могат ли да проявят разбиране?" коментира здравният министър.

Големите вериги признават, че "зелените коридори" водят до конфликти с клиентите, искат промяна

Сега заради недоволството експертите отново ще мислят какво да правят.

Вирусът ни опровергава

"Защото както знаете ние сме във война и в тази война ние трябва да спасим колкото се може повече български граждани! И всички ние трябва да разберем, че мерките са за това. Ако сега се лишим от едни права и свободи, максимално скоро ще ги имаме в тяхната цялост. Колко пъти трябва да ни опровергава вирусът? Почти не знаем нищо за него. Нямаме твърда основа, на която да стъпим. Говорим си за планове за пандемия, които се отнасят към грипните вируси. Та този вирус държи ли се като грипа? Държи ли се като респираторните вируси?", запита реторично министърът.

 

Той е категоричен, че хората са недоверчиви и не вярват на държавата. В тази връзка той отправи критика и за това, че се налага мнението, че "българските лекари са убийци в бели престилки".

Малко по-късно проф. Ангелов каза, че е бил по-емоционален от общо приетото в изказванията си, но подчерта, че вирусът ни опровергава непрекъснато.

Смърт по време на пандемия: Жената на единия от починалите в Пловдив разказа за кошмара

Проф. Ангелов каза, че няма да се примири с това, че липсва бърза и стройна организация от мениджърите на лечебните заведения по начина, по който е разпоредено в заповедта на здравния министър. Той има и забележки към РЗИ.

"Опитвам с всички методи спрямо закона. Бъдете сигурни, че там, където установя неспазване на мерките, ще има смени", каза той.

Здравният министър каза, че прекалено много се съсредоточаваме върху PCR теста. Понякога пациентът може да е с коронавирус, но да е с отрицателен тест. Биологичното протичане на тази инфекция е строго индивидуална, стана ясно от думите на проф. Ангелов.

"Съобщава се за медицински лица, които се заразяват повторно. В науката има разнопосочни твърдения. Тук сте чували, че когато човекът изкара COVID-19 той придобива имунитет, само че вече имаме опровержения", коментира още Ангелов.

27-годишен мъж е сред новите жертви на COVID-19 в страната. 1/ 3 от починалите - без заболявания

Недовършена реформа

Здравният министър потвърди, че е запознат със случая в Пловдив, при който починаха двама мъже, чакайки за помощ. 

"Това, което беше показано, е неприемливо за човешките очи. Тогава, когато работите в системата, истината има друг поглед. Няма да коментирам преди да е приключила проверката", каза той.

Проф. Ангелов още веднъж напомни, че усилията на всички трябва да общи. Той призна, че са дадени много пари за реформата, която обаче не е приключила. Призна, че има болници, които не са съвременни лечебни заведения. От поясненията му стана ясно, че е недопустимо да няма асансьор, да няма топли връзки, да се водят пациенти от една сграда в друга.

Сега обаче не е време за реформи докато се борим с пандемията, категоричен е Ангелов.

"Ако ме питате дали системата се справя, аз мога да кажа - да, тя се справя. Но ако продължим с неспазването на мерките, с толелирането на мненията, че това е една лъжа и няма коронавирус, ако продължаваме да горим маски, ако продължаваме да бием лекари и сестри, да ги наричаме убийци и бяла мафия, ние ще загубим тези хора. Това, което се случва в Пловдив, е върхът на айсберга. Защо се случва? Защото няма реформи, но сега не е време за реформи", коментира проф. Ангелов.

Подготовката за COVID-19

Здравният министър смята, че е направено достатъчно за подготовката за посрещането на пандемията и през есента и зимата. Леглата са факт, лекарствата са факт, реорганизацията е факт - изброи Ангелов. 

Той каза, че политическата отговорност се носи от министъра и той е готов да си тръгне, ако това се наложи.

"Планът е ясен, единственият проблем са хората. И ние разполагаме с тези хора. Проблемът е, че и те като живи хора се разболяват. Трудно се заместват. Трудно намираме желаещи да влязат. Навсякъде има специфика", посочи още Ангелов. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
15824 120

Свързани новини

Коментари 120

Добави коментар
златарчанин

2020.11.19 | 13:56

111
Сега ще ти кажа,защо хората не ви вярват. В Златарица преди ден умря аптекаря, сега града е без аптека, а има толкова много болни от какво ли не. За да стигнеш до града 23 км ти трябва бусче,нашата тъпа община няма превози,разчита на бусчета от гр. Елена,които са само два в 7.30 сутринта и 14.20 следобяд, кой да се качи и натъпкване на хората като сардели,как няма да има болни от коронавирус. В същото време цяло лято вместо да се организира транспорт от Златарица, бусчета които карат ученици от други населени места шофьорите ги ползват за лични нужда ходят за гъби с тях, за дърва ,до града и къде ли не. Затова хорана не ви вярват нито на оня с неговите магистрали,дето ще останат само циганите да ги ползват,щото всички българи ще избягаме от Маймунистан.
хората са идиоти

2020.11.19 | 19:08

120
Виж ако беше 14 век всички щяха да се съберат и да обесят кмета на площада и проблема щеше да се реши.Сега понеже сме модерно общество може да напишеш една жалба дето никой няма да я прочете и да се почустваш цивилизован гражданин, но това няма да промени нищо.
ОЧИВИДЕЦ

2020.11.19 | 17:37

117
ХАЙДЕ ЗАТВОРЕТЕ ЧЕКМЕДЖЕТО И ПОГЛЕДНЕТЕ КАК ДА ПОМОГНЕМ НА НЯКОЙ НУЖДАЕЩ СЕ ОТ ПОМОЩ. ПОД ВСЯКА СТАТИЯ СЕ КОМЕНТИРА ЧЕКМЕДЖЕТО.
асд

2020.11.19 | 18:58

119
Веднага ти казавам как да помогнем на цяла България. Хващаме я цялата политическа "класа" приватизираме и бизнесите и офшорките и всисчки в затвора.После с техните окрадени средства се помага на нуждаещи и техните бизнеси почват да работят в полза на държавата и народа.Само, че за това трябва човек с воля и топки не разни духачи като Марешки и другите смешници дето ще налазат скоро политическата сцена.
Гост

2020.11.19 | 18:28

118
На воина убитите и ранените ги прибират . А вие ги оставяте по стълбите да мирът.
Ваня

2020.11.19 | 16:25

116
Стига с този БАЛШОЙ театър, загрижени за здравето на хората друг път. Геноцид колкото може повече, вярваме или не това е истината за съжаление.

2020.11.19 | 15:45

115
И как така не разбираш? Мерките ви са хаотични, неадекватни, противоречиви. Само за пари говорите, а на практика тези пари не стигат до хората. В болниците и в домовете си хората умират. Цяло лято не можахте да организрате във всеки областен град болница, която да лекува ковид и разбира се персонал, а всеки, които се е срещнал с това заболяване и дай Боже се е излекувал, разказва за отношението на лекарите. И министъра не разбрал, на луната ли живееш?
Само

2020.11.19 | 15:10

114
Пълен идиот не би разбрал/повярвал! Пролетта се пфигравахте!Лятото се подигравахте!Айде сега идете при президента той да ви лекува!
ВЯРВАМЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ - 90 % СА ИСТИНСКИ .

2020.11.19 | 11:23

36
..., НО ИМА И ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ В БОЛНИЦИТЕ , КОИТО ПРОВАЛЯТ ДРУГИТЕ 90 % ИСТИНСКИ МЕДИЦИ . ТОВА Е ИСТИНАТА ..- НАЛИ ГИ ХВАНАХА ВЪВ ВСЕВЪЗМОЖНИ ИЗМАМИ С ТОЧЕНЕ НА ЗДРАВНА КАСА , БЮДЖЕТИ И ДАЛАВЕРИ В БОЛНИЦИТЕ ...?..И ОЩЕ ИМА ЧЕРВЕНИ ДРУГАРИ ОТ БСП В ТАЗИ ВАЖНА СФЕРА ОТ НАШИЯ ЖИВОТ ..
Ами

2020.11.19 | 14:14

113
Не се опитвай да изведеш тези 90% като пръдня из гащи.
Моля

2020.11.19 | 12:11

65
Не се карайте помежду си коментатори, а на 21ноември на площада,да попитаме управниците всичките от парламента/защото сме парламентарна република/,защо България е в това състояние!!!Ние сме ги избрали и искаме отговор!Парламентът кове законите и нека кажат защо са позволили да се нарушават!!!

2020.11.19 | 13:56

112
ВСИЧКИ СТАЧКУВАЩИ ДА ОТИДАТ И ДА ПОМАГАТ НА ЛЕКАРИТЕ, А НЕ САМО ДА РАЗНАСЯТ ВИРУСА, А ПОСЛЕ ЛЕКАРИТЕ ВИНОВНИ. ШАПКА СВАЛЯМЕ НА ЛЕКАРИТЕ ОСТАНАЛИ НА ПОСТ.

2020.11.19 | 13:39

103
да отидеш в гробищата и ти всички останали малоумници дето се събирате

2020.11.19 | 13:54

110
ГОСПОДИН МИНИСТРЕ , ДОКОГА ЩЕ НИ ПРАВИТЕ НА БУДАЛИ ... ОСТАВЕТЕ НАЧАЛОТО НА КОВИД 19 ОТ М.МАРТ КОГАТО ДРУГИ СТРАНИ СЪИЗМЕРИМИ С БЪЛГАРИЯ ПРАВЕХА ДЕСЕТКИ ХИЛЯДИ ТЕСТОВЕ НА ДЕН ВИЕ ПРАВЕХТЕ САМО ДЕСЕТКИ ........МАНГЪРОВ ОЩЕ ТОГАВА ПРЕДЛОЖИ СЕ ДА ПРАВИ КАКТО В ДРУГИТЕ СТРАНИ МНОГО ТЕСТОВЕ ЗАТОВА НА БРИФИНГИТЕ ВИ КАТО ЗАПОЧВАТЕ С ДАННИ ОТ М.МАРТ СЕ ПОЛУЧАВА ИЗКРИВЯВАНЕ НА ЕПИДЕМИЧНАТА ОБСТАНОВКА В СТРАНАТА И ИЗЛИЗА,ЧЕ ИМА И ПО ЗЛЕ ОТ НАС СТРАНИ В ЕВРОПА........КАТО ПОГЛЕДНЕМ САМО ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ БЪЛГАРИЯ Е НА ПЪРВО МЯСТО В СВЕТА И ПО БРОЙ УМРЕЛИ И ЗАБОЛЕЛИ ...И ЗАТОВА ЛИ ОСТАВИХТЕ БЕЗ ОТГОВОР ВЪПРОСА НА ЖУРНАЛИСТ КОГАТО ИСКАШЕ ДА ЧУЕ ОТ ВАС ДАННИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ СЕДМИЦИ НА КОЕ МЯСТО СМЕ
ano

2020.11.19 | 13:54

109
Защото на ръба на хуманитарна криза купуваме бойни кораби за 1 милярд, за това министърче нещастно!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини