Смърт по време на пандемия: Жената на единия от починалите в Пловдив разказа за кошмара

  • 19 ноември 2020 08:51

  • 10468
  • 14
Смърт по време на пандемия: Жената на единия от починалите в Пловдив разказа за кошмара
© Кадър Нова ТВ

Един от починалите в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, е от пловдивското село Бресник. Той е бил 100% инвалид и на хемодиализа. Днес мъжът е трябвало да празнува 62 години.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

„Той беше опериран на 28 октомври. Имплантираха му изкуствена артерия в крака. На третия час от хемодиализата започна да пие антибиотик. На 11 ноември го върнаха от диализата. В 14.10 ч. подадох сигнал на тел. 112 да изпратят линейка, защото мъжът ми вдигна температура. Беше много отпаднал”, разказа Мария, съпругата на мъжа.

Семейството чака 2 часа пристигането на линейка. През това време Мария звъни няколко пъти на спешния телефон.

При едно от позвъняванията я съветват да се приберат вкъщи, защото не е ясно кога ще пристигне кола на Спешна помощ. Жената организира сама транспорт до лечебните заведения в Пловдив.

„Обадих се отново на тел. 112. Отказах заявката за линейка. Отидохме в Инфекциозна болница. С нас имаше и едно семейство с малко бебе. Не знам колко време чакахме. Никой не излизаше, никой не отговаряше. После се насочихме към „Пълмед”. Мъжът ми остана в колата, а аз отидох на регистратурата. Обясних какво е състоянието на съпруга ми, а жената на регистратурата ми каза, че изобщо нямат места и не могат да го приемат”, сподели Мария.

След това семейството отива в спешния кабинет на Хирургията. Мъжът е регистриран в 17.29 ч., но не е допуснат в кабинет, а заедно със съпругата му остават на регистратурата, където някои от пациентите чакат от сутринта.

„До 19.30 ч. бяхме там, те не го приеха изобщо. Даже ме попитаха защо съм го довела. Върнахме се вкъщи. На другия ден се свързахме с личния лекар, който ни посъветва да продължим лечението с антибиотик. Виждах, че мъжът ми не е добре, не искаше да се храни. На 14 ноември го заведох в Куклен, оттам казаха, че е за болница. Отидохме в Инфекциозна болница. Никой не го свали от линейката, никой не го прегледа. Лекарката ни каза, че не сме за тях”, сподели още Мария.

Спешна проверка разкрива кой и защо остави пациенти да умират по стълбите

В крайна сметка мъжът е приет едва на 14 ноември вечерта в Токсикологията на ВМИ. Няколко часа по-късно обаче отново е препратен към Инфекциозна болница. Там се наложило да се качва по стълбите до 3 етаж. Направен му бил тест за коронавирус, резултатите от който трябвало да излязат след 3 дни. Часове по-късно трима пациенти са прехвърлени от Инфекциозна болница към COVID отделението в града, където семейството чака 2 часа.

Пред входа на болницата мъжът седи с бутилка, в която кислородът свърша. Трябвало да се качат на третия етаж на сградата. На площадка между етажите обаче Господин Господинов пада и не може да продължи.

В отделението няма асансьор, няма носилки, нито инвалидни колички. Мъжът отново е оставен. 20 минути никой не се е отзовал и не е помогнал на семейството.

"След 20 минути мъжът ми каза, че не може да диша повече. Изтичах и ги помолих за помощ. Престоят му в отделението също беше максимум 20 минути. Само легна на леглото, не му включиха кислород да диша. Няма нито една рентгенова снимка. На две места са фалшифицирали подписа му", разказа почернената Мария.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
10468 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
Жгтнррл

2020.11.19 | 09:01

1
Открай време беше ясно що за племе са медицинските лица но сега вече лъсна цялата истина. Ето това са тези мед сестри и доктори дето реват за големи заплати. Никой не се трогва да види че човек умира пред болницата. Нямам обяснение що за хора работят в тия болници. Имала съм близки през последните години които ги оперираха . Плащали ли сме на санитари и сестри всеки ден за да влезнат и се грижат за тях. Преди да им дадем пари не си мръдваха пръста.
този

2020.11.19 | 12:22

14
Блумберг, като сме в такава ситуация, се прави и невъзможното да се помогне на хората. Питайте в Италия и Испания как изкараха толкова месеци... Там може да се говори за предел. При нас пределът на възможностите е рано да е достигнат. От край време си знаем 80% от лекарите как им е през оная работа за пациентите, а сега в тоя хаос е десеторно... Въртят хора от болница в болница с дни, фалшифицират подписи, оставят те на стълбите да стоиш и да чакаш. Това е защото минава номера, а не защото са уморени и изнемогват. За базата и заплатите съм съгласен, там не е тяхна вината... Но за да става само с връзки, пари и късмет да се лекуваш, значи има нещо много сбъркано в ядрото на системата.
Блумберг

2020.11.19 | 09:17

2
Нямат сили господине! Човек има предел на възможностите според обстоятелствата, при които се намира, а и ако започне да се напъва над максималното, то като струна ще се скъса! Вие колко пъти в живота се е наблагало да се напъвате над предела на възможностите си? Да не говорим, че емоциите пречат на обективната преценка на ситуацията, поради което повечето лекари изглеждат леко дистанцирани. да не забравяме, че на един лекар лежат отговорностите не за един човек, а за цялото отделение, което може да е от 30-40 души. Сестри и санитари също не достигат. Материалната база винаги е била под критичната стойност - особено в инфекциозните отделения, които заедно с психиатриите бяха изоставени през последните 30г. на произвола на съдбата! Празното плюене по цялото лекарско съсловие, не довежда до нищо друго освен до още повече изтичане на квалифицирани кадри и до още повече влошаване на положението!

2020.11.19 | 12:06

13
В болниците нямат елементарни консумативи,а в селца край Мездренско ще правят игрища за Кой ,за пет бабички за по 97000 лева.Е това е Абсурд.Държавата не е под контрол

2020.11.19 | 10:40

12
Това са те "Героите на първа линия". Който не бил в болница ,той не се е сблъсквал с безпардонното отношение на лекари и персонал. Държат се така сякаш сме им длъжници. За искането на подкупи ....то си е практика.
COVID-19, масов убиец на комунисти

2020.11.19 | 10:37

11
Време е и Отровното трио да се свлече и да пищи от ужас заедно с другите 50 протестъри.

2020.11.19 | 09:36

6
Лекарите са боклуци, ама и на дъртаците им се връща за социализЪма. "Смърт за демокрацията, смърт за капитализма, да живее БСП, никакви маски" и накрая 100 % инвалидност. Всичко се връща.
До долния глупак: VV

2020.11.19 | 10:30

10
VV Наистина си много объркан. VV
объркан съм

2020.11.19 | 09:57

9
Дъртаците им се връща ,искаш да кажеш към социализма, няма ги дъртаците умнико ,измряха ! Тези който бяха дъртаци в 1989 са 90% починали ,тогавашните 30 годишни младоци с ново мислене за промени ,дори и те са на по 60 + години ,какви простотий ръсиш ? В миналото си зациклил . Няма да се върне каквото беше ,невъзможно е. Лекарите като са боклуци ,в болница не влизай,ходи при врачка ,да те лекува .

2020.11.19 | 09:55

8
Боко вместо да разкарва министри с джипарата може да я даде на спешна помощ, все пак е държавно возило.
На път за Германия

2020.11.19 | 09:44

7
За Борисов и Корнелия Нинова нали имаше лечение!?? Къдеса безплатните тестове и достъп до лечение за обикновеннните хора. Управляващи утре всички ще бягаме в Германия и няма кохй да ви плаща заплатите.
Уотсън

2020.11.19 | 09:33

5
Живеем в Капиталистически свят завоалиран в красивата дума Демокрация и на всяка инстанция за да живееш плащаш ,инак мреш , не разбирам ,какво не ти е ясно в картинката !? Мога да го обесня ,като за малоумни ,при заплата 1000-2000 лева за мед. работник ,няма заще да се напрягат хората ,пазарна икономика е ,искаш да живееш ,дай им по 5000 -10000 лева и ще са зайнтересувани хората,като на запад,ще се държат за добре платената им работа ,ще имат стимул . Към 30000 евро = 60000 лева е заплатата на лекар със стаж над 5 години в нормална западна страна. Още по-малоумно ,политиката управлява , а тя е от избора на обществото ,т.е. каквото сте си надробили за 30 год. такова ще ядете.

2020.11.19 | 09:30

4
Починалите сами са си виновни!! Не са ръкопляскали достатъчно силно на "ангелите в бяло". Нова тв да пусне още едно репортажче как дечица правят рисунки за докторите, докато те оставят бабите и дяджвците им да умират като кучета
а

2020.11.19 | 09:27

3
а тиквоча обикаля с лекарите пътищата да се хвали. да вземе да обиколи болниците да види за какво иде реч. каква мизерия, какво чудо.

Добави коментар

Водещи новини