Проф. Иво Петров със съвети как да действаме при зараза с коронавирус

  • 11 ноември 2020 07:32

  • 14676
  • 4
© БНТ

В много болници бяха удвоени леглата за COVID-19, включително и в общинските. Може да се каже, че общинските болници се включват много активно. Освен това наскоро беше взето решение лечебните заведения от извънболничната помощ да играят ролята на триаж за пациенти, които са със симптоми на коронавирус. Това каза в сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32986

Болниците в София могат да осигурят много легла, може би десетократно спрямо сегашния капацитет. Не само легловият капацитет има значение обаче, а и персоналът. Не всеки лекар се е сблъсквал с кронавируса, учим се в ход. Необходимо е лечебните заведения да са снабдени с медикаменти и най-вече с персонал, подчерта той.

Сега знаем много повече за патологията, за различните фази на лечението. Лечението трябва задължително да се води от лекар, не трябва да се вземат превантивно никакви медикаменти. Конкретната фаза на заболяването изисква конкретни мерки. Тези фази трябва да бъдат преценени от лекар, дори това да се случва онлайн, посочи проф. Петров.

4390 са новозаразените с коронавирус у нас, 80 са починали

Той поясни, че не препоръчва при леки симптоми задължително да се ходи в болница. При началните фази човек може да попита по телефона своя лекар и да се започне с първоначалните общи мерки, които се прилагат при настинка - потискат високата температурата, които правят леко разреждане на кръвта, които подкрепят имунитета - витамин Д, селен и цинк. Ако пациентът има нарастващ задух и изразена кашлица, трябва да се обърне към разкритите към общинските здравни заведения триажни центрове, каза още проф. Иво Петров.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
14676 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
КовидманЯк.

2020.11.12 | 15:23

4
Няма да стъпя във вашите "болници" дори и да промените Конституцията и законите и с полиция и жандармерия да искате да ме вкарате насила там!!!Не ви искам "лечението", не искам да се обаждам на личния си лекар, няма да търся никого и да ставам опитна мишка за експерименти!Не вярвам и думичка на така наречените "лекари"! Фашисти в бели престилки,лъжци и предатели, доктор менгелевци...ако ми дойде време за умирачка, ше си умра в къщи на дивана, поне да не ме тормозят в сетния ми час!
шпага сексуальная

2020.11.11 | 08:00

1
Ивчо, как е гаджето, има ли вече кардиология?

2020.11.12 | 13:25

3
Така е, защото обикновения човек е оставен на произвола на съдбата./справка, разкарваните и починали в линейки обикновени хора/ Не като Гала, на която РЗИ ходи у дома за проба?
аптека Медика

2020.11.11 | 11:33

2
Очакваме най-сетне министър Ангелов, БЛС и НСОПЛБ да осигурят спокойна работа на ОПЛ с протокол за лечение и профилактика от заболяването, защото пациентите се опитват всячески да си набавят азитромицин и хидроксихлорохин.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини