Не бъдете неразумни с COVID-19, чуйте молбите на лекарите!

  • 30 октомври 2020 12:34

  • 2985
  • 7
Не бъдете неразумни с COVID-19, чуйте молбите на лекарите!
© Pixabay

От началото на пандемията конспиративните теории съпътстват разпространението на COVID-19. Българите като подозрителни по природа също не правят изключение от всеобщото недоверие, че вирусът наистина съществува. На фона на споровете за смисъла от носенето и неносенето на маски, на пререканията между Мангъровци и Мутафчиевци (между другото основният опонент на проф. Атанас Мангъров е проф. Тодор Кантарджиев, който не пропуска изява в медиите, в която да разкритикува небивалиците на колегата си), на противоречивото отваряне или затваряне на барове и заведения, театри и молове, има една важна част от обществото, на която никак не й е до докачки. А именно - медиците.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26495

В началото на пандемията у нас лекарите започнаха да излизат и да ръкопляскат на всички българи, които си стоят по домовете. В знак на признателност и хората им отвръщаха с аплодисменти. Постепенно взаимната подкрепа намаля. Извънредното положение падна и въпреки че предпазливостта донякъде остана, масово хората започнаха да се радват на пролетта, а после и на времето. На този фон специалистите тушираха напрежението, че през топлите месеци агресивността на вируса е по-малка. 

Но в болниците ситуацията не се промени. Медиците така и не свалиха големите скафандри и предпазните костюми. Да има лекар или медицинска сестра без маска пък е немислимо. Същото се отнася и за всеки посетител в болницата. Не са малко онези работещи в здравеопазването, които не крият притесненията си, че могат да се заразят. Защо? Най-вече защото знаят, че COVID-19 може и да е непредвидим. Може и да мине леко, но може и да настъпят усложнения. А както вече на всички е ясно - ясна схема на лечение няма. Въпрос на време и на късмет как организмът ти ще се справи със заразата.

Местата в болниците с COVID пациенти продължават да се пълнят. И докато броят им се множи, то този на лекарите и останалия персонал се е бетонирал, а дори намалява. 

Смее ли някой да се усъмни в разказа на колегите на д-р Георги Хубчев от Бургаската болница "Дева Мария", че той си е отишъл, губейки битката с COVID-19? 

Дръзва ли някой да си помисли, че лекарите стоят и лъжат за това колко тежка е работата им и колко трудно се преодолява COVID-19 от някои пациенти? 

Последните данни сочат, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са 2169. Само за последното денонощие те са 82. От тях 32 са установени при лекари, 25 - при медицински сестри, 8 - при санитари, 3 - при фелдшери и 14 - при друг медицински персонал.

В цялата ситуация около COVID-19 има много неизвестни, включително и такива, които ни карат да се съмняваме, да се изнервяме, да се ядосваме. Едни за това, че други не спазват мерките. А другите за това, че някой иска да им ограничи свободата под някаква форма. Възприятията ни са крайно изострени. Мненията все по-поляризирани. 

Именно и за това се възобновиха и горещите призиви на лекарското съсловие да се по-внимателни. Фейсбук е залят от снимки на медици, които носейки с часове защитното облекло, карайки с часове смени в болницата, са намерили време за един бърз апел да спазваме противоепидемичните мерки. Някои символично с включени светлини на телефоните, други направили сърце с ръцете си, някои са усмихнати, другите с посърнали лица.

И както и да ни молят за помощ, те отново заслужават нашето доверие и подкрепа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26495

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Бибиновска
2985 7

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 7

Добави коментар

2020.10.30 | 14:40

2
Предлагам на всички нормални хора, които работят за да има какво да ядат децата им да спрем да ходим на работа за година две. Никой да не бачка, да не плаща данъци, осигуровки, икономиката тотално да се срине. Ползват ни за опитни мишлета и ни направиха на луди. Нека да се затворим, да не работим и всички тези които лаят за спазване на мерки да видим какво ще правят. Аз не искам да прекарам остатъка от живота ми с маска , от работа в къщи, в непрекъснат страх от нови мерки и безпаричие

2020.10.30 | 16:49

7
Предлагам ти да отидеш и да се застреляш,от такива тъпи същества няма нужда земята....
Ти да не си Господ

2020.10.30 | 15:53

5
Ти откъде знаеш колко е остатъкът от живота ти? Може да е до утре. И да го изкараш с маска, страх от безпаричие и работа вкъщи.
Черна овца

2020.10.30 | 15:29

3
Сори, оставам неразумна
Мхм

2020.10.30 | 16:47

6
Една черна овца по-малко. скоро надяваме се :)

2020.10.30 | 15:53

4
до прошляците не вярващи ....у нищо ....бегайте на село молим Ви! Ваш любящ Софиянец

2020.10.30 | 13:02

1
А защо не отправите тези молби към вашият началник във Банкя нали той ви натири в задния двор и ви хвърли на кучетата като отвори всичко да бачка на макс докато нормалните страни вече са затворили всичко.

Добави коментар

Водещи новини