Проф. Балтов: Изнемогваме! Личните лекари да се включат по-активно в борбата с COVID-19

30 октомври 2020 08:08

Проф. Балтов: Изнемогваме! Личните лекари да се включат по-активно в борбата с COVID-19
© Кадър - БНТ
2156 3

Трябва да има една отговорност във всички и политици, и граждани, защото противопоставянето увеличава разпространението на вируса. Това заяви в ефира на БНТ директорът на Пирогов проф. Асен Балтов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23265

"Хората не разбраха, че ние започнахме да изнемогване. За 24 часа през Пирогов са минали над 70 човека с доказан коронавирус. Те са прегледани, тествани и с издадени рецепти. По това време на смяна са били 200 души", обясни той.

По думите му в Пирогов има 100 активни случаи на заразени с ковид от медиците, от тях 20 са с по-сериозно състояние. "Разкриваме 30 легла само за лекари от болницата', каза проф. Балтов.

"Бързият антигенен тест дава една много добра картина. Благодарение на  него можем да назначим лечение и да екипираме хората си. В "Пирогов" в момента се правят и двата теста. PCR може да стана следващото ниво на тестване, ако антигенните бъдат одобрени и признати за ползване", подчерта специалистът.

Що се отнася до карантината, той заяви, че има дифузно разпространение и всеки знае кои са най-близките му контактни хора.

"Надявам се личните лекари да се включат по-активно. Препращат пациентите по телефона с думите:  "идете в болница, там ще ви направят нужните изследвания". Това е излишно претоварване на болничната системата", категоричен е проф. Балтов.

По думите му в началото е имало страх в хората, че ако не се лекуват в болница - то има опасност за живота им. "Обаче те видяха, че това не е така и сега предпочитат да си останат вкъщи, ако симптомите им са хрема и главоболие", обясни той.

"Бременните жени са по прилепчиви към вируса. Те трябва да са в АГ болница и там да се грижат за тях. Никой не иска АГ-тата да приемат други с коронавирусна инфекция. Такъв е и случаят и с онкоболните. Няма как да ги приемем в Пирогов като нямаме онкоотделение. В специализираните болници трябва да се предвиди ковид отделение и там да се лекуват тези пациенти", категоричен е проф. Асен Балтов..

"Категорично одобрявам спирането на плановия прием за операции и интервенции в болниците, това се прави с цел да се пречупи стръмната крива на разпространение на вируса.Това е причината и за затварянето на заведенията. Там, където може да се намали рискът, то трябва да се направи нещо", обясни още той.

"Мерките са добри, но трябва да се спазват. Ако го правим - ще сме едни щастливи хора, които ще живеят на едно по-добро място", категоричен е проф. Балтов.

Държавите от ЕС ще получат ваксини срещу COVID-19 едновременно

По думите му трябва да се затвори кръга в Европа като се ваксинира населението. "Трябва да се вземе едно общо решение коя ваксина е достатъчно добра. Не мога да кажа дали тя ще се заплаща от хората или не", добави той

Според него в момента не може да има фалити на болници. "От НЗОК поемат 80% от дейностите. Това осигурява фонд "Работна заплата", както и основните им разходи и абонаменти, но най-вероятно няма да позволи вдигането на заплатите. В Пирогов виждаме, че хората ни дават всичко от себе си и затова ще има увеличение на заплатите с 10%", каза той.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 23265

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2156 3

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 3

Добави коментар

2020.10.30 | 10:32

3
edva li za vsicki cigabni deto sas slujebno bolni za da kradnete pari shte e nujno elektronno napravlenie.
ВИНКЕЛ

2020.10.30 | 09:31

2
Е, добре де, подавайте я тази пуста ОСТАВКА, видяхме, че НЕ МОЖЕТЕ!!!
боковид до 2020

2020.10.30 | 09:28

1
Мунчо, като видя "отговорност" у "бизнеса", което за разните алибеговци и друга подобна сган означава драконовски данъци, дране с глоби за нарушения и поемане на голяма част от разходите за техните служители, които тяхната алчност разболя; като видя "отговорност" от Мутрата, което значи незабавна оставка заради колосалното заси.ране на пейзажа, тогава ме гони мен за "гражданска" позиция.

Добави коментар

Водещи новини