Д-р Симидчиев: Държим се като в детска градина! Трябваше да обясняваме защо трябва да се носят маски

В България и в Швеция горе-долу има сходно количество на новозаразени. Подходът през пролетта не е повлиял на ситуацията сега, коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15699

"Около половин милион души в България не обръщат внимание на нужните мерки и когато не ги спазват, те стават средство за разпространение на вируса. Говорим за социално активни хора", уточни Симидчиев. "Затова и трябва да носим маски – в България не можем да спазваме дистанция така, както в Швеция", добави той.

Властите с последни данни за COVID-19 след шоковото нарастване на случаите

Симидчиев каза, че „хората се държат като детска градина” – затова и комуникационната ни стратегия за носенето на маски той счита за погрешна. "Трябваше да обясняваме защо следва да се носят маски, а не само, че трябва. Въпросът не е да казваме само числа и да се страхуваме", коментира експертът.

"Въпросът е да разбираме какво трябва да правим. Не можем да реагираме бързо с медицински кадри – един лекар се създава за 11 години, 6 години в университета и още 5 години за практика. Трябва да мислим с хоризонт от 10 месеца напред", обясни пулмологът.

По думите му, вече процентът на прием на болни е по-нисък - 13%, спрямо 15% преди няколко месеца. Но като абсолютни числа нещата изглеждат зле.

"Системата още е натоварена, не претоварена - обаче емоционално прегаряме, защото все чакаме следващият месец да е по-добре, а то не е", заключи Симидчиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15699

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.30 | 05:53
    Подкрепям!
  2. 2020.10.29 | 22:49
    Долен циганин стигаси лъгал народа и престанета да стресирате хората и да увеличавате бройките за пари никой не ви вярва вече вън лъжиц долен
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет