Д-р Симидчиев: Държим се като в детска градина! Трябваше да обясняваме защо трябва да се носят маски

  • 29 октомври 2020 21:22

  • 3533
  • 2
Д-р Симидчиев: Държим се като в детска градина! Трябваше да обясняваме защо трябва да се носят маски
© Bulgaria on air

В България и в Швеция горе-долу има сходно количество на новозаразени. Подходът през пролетта не е повлиял на ситуацията сега, коментира пред БНТ пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Около половин милион души в България не обръщат внимание на нужните мерки и когато не ги спазват, те стават средство за разпространение на вируса. Говорим за социално активни хора", уточни Симидчиев. "Затова и трябва да носим маски – в България не можем да спазваме дистанция така, както в Швеция", добави той.

Властите с последни данни за COVID-19 след шоковото нарастване на случаите

Симидчиев каза, че „хората се държат като детска градина” – затова и комуникационната ни стратегия за носенето на маски той счита за погрешна. "Трябваше да обясняваме защо следва да се носят маски, а не само, че трябва. Въпросът не е да казваме само числа и да се страхуваме", коментира експертът.

"Въпросът е да разбираме какво трябва да правим. Не можем да реагираме бързо с медицински кадри – един лекар се създава за 11 години, 6 години в университета и още 5 години за практика. Трябва да мислим с хоризонт от 10 месеца напред", обясни пулмологът.

По думите му, вече процентът на прием на болни е по-нисък - 13%, спрямо 15% преди няколко месеца. Но като абсолютни числа нещата изглеждат зле.

"Системата още е натоварена, не претоварена - обаче емоционално прегаряме, защото все чакаме следващият месец да е по-добре, а то не е", заключи Симидчиев.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3533 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.10.30 | 05:53

2
Подкрепям!

2020.10.29 | 22:49

1
Долен циганин стигаси лъгал народа и престанета да стресирате хората и да увеличавате бройките за пари никой не ви вярва вече вън лъжиц долен

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини