Нова разновидност на COVID-19 се разпространява в Европа

Швейцарски и испански учени са регистрирали широко разпространение в Европа през последните месеци на нова разновидност на коронавируса, предизвикващ COVID-19, съобщава ТАСС, цитиран от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16284

Все още няма доказателства, че тази разновидност е по-опасна, се посочва в съобщение на Базелския университет. Специалистите напомнят, че в момента само в Европа циркулират стотици варианти на коронавируса SARS-CoV-2. Много малко от тях обаче се разпространяват успешно и преобладават така, както новият вариант, който е с наименование 20A.EU1.

Специалисти от Базелския университет, Федералното техническо училище в Цюрих и испански учени са анализирали и сравнили данни от пациенти с COVID-19 в цяла Европа и са стигнали до извода, че 20A.EU1 се е появил за пръв път в Испания през лятото. Сега на него се дължат почти 80 на сто от всички случаи на заразявания в Испания.

Нов шокиращ ръст на заразените с COVID-19

"Важно е да се отбележи, че няма никакви доказателства на този етап, че разпространението на новата разновидност е обусловено от мутация, която усилва заразяването или влияе на клиничната картина", казва водещият автор на изследването д-р Ема Хоткрофт. Според учените разпространението на 20A.EU1 е било "улеснено от отслабването на летните ограничения за пътуване и мерките за социално дистанциране".

Тази разновидност на новия коронавирус вече се проявява в 12 страни от Европа. Освен това е известно, че тя е пренесена в Нова Зеландия и Хонконг. Сега на 20A.EU1 се дължат 90 на сто от всички случаи на зараза във Великобритания, 60 на сто в Ирландия и от 30 на сто до 40 на сто от случаите в Нидерландия и Швейцария. Вариантът на новия коронавирус е засечен и в Белгия, Германия, Италия, Латвия, Норвегия, Франция, Швеция.

Учените подчертават, че широкото разпространение на въпросната разновидност не означава, че именно тя е причина за настоящия ръст на заболеваемостта в Европа. "Това не е единствената разновидност на вируса, която циркулира в последните седмици и месеци. В някои държави със значителен ръст на случаите - Белгия и Франция например, преобладават други разновидности", обобщава проф. Рихард Неер от Базелския университет, един от съавторите на изследването.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16284

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.29 | 19:14
  Да някой я разпространява периодично и преследва хищническите си цели.
  1. 2020.10.30 | 11:44
   всички вируси се активизират есенно- зимният сезон, може да е създаден да реши проблемите с тероризма повече засяга черният ген , но са го изпуснали от контрол
  2. 2020.10.29 | 21:45
   Ясно че така се случва. И най-важното - по предварителен план. Още пролетта заявиха че Октомври ще почне нова вълна.
 2. 2020.10.30 | 11:40
  ЕЙ глупаци вирусите мутират това му е работата на вируса да се нагажда лошо ако успее и почне да поразява малките ще останеме без поколение
 3. 2020.10.29 | 18:31
  А, ОБИКНОВЕН ГРИП, има или не?! КОЙ, КОЙ, КОЙ ще ни каже????????????
  1. 2020.10.29 | 18:44
   Това ще го кажат вирусолозите, но тъпанари като теб няма да разберат нищо. Ей там е проблема. Освен обкновения грип има ли по-специален такъв, се сещам да те питам, умнико? Грипче с панделки, с лентички или с токчета, грип-джендър. Като теб!
 4. 2020.10.29 | 18:11
  След толкова тестове с взимане на ДНК проби как няма да го доосъвършенстват.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет