Нов симптом на COVID-19 "оцветява" пръстите на краката

„COVID пръсти“ е състояние на кожата, което според учените "оцветява" пръстите на краката в червено, а след това - и в лилаво. Подпухналите пръсти могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24, предава Нова Телевизия.

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са „само върха на айсберга“. Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката. Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни.

Стомашно-чревните симптоми вещаят по-тежък COVID

Учените установиха, че приблизително всеки шести заразен е с „COVID пръсти” и се нуждае от болнично лечение.

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, обясни, че в повечето случаи състоянието изчезва само и е относително леко. Възстановяването отнема средно около 15 дни.

Откриха още един симптом за тежко протичане на COVID-19

„Мисля, че това повдига много въпроси относно вида възпаления, които предизвиква коронавирусът. Все още не знаем отговора. Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото“, казва специалистът.

Данните са предоставени от медици, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.

Коментари

 1. 2020.10.29 | 19:50
  Тия таланти дето толкова професионално правят диагностика на симптомите и тормозят хората ,дали не им хрумва че ще са по известни ако публикуват един протокол за лечение или поне за профилактика.
 2. 2020.10.29 | 18:52
  а когато зърната на майка ви щръкнат симптом ли е?
 3. 2020.10.29 | 16:15
  Оцветява на майка ви ПУ,,,тката герберска комунистическа . Това оцветява . Изроди мръсни крадливи
  1. 2020.10.29 | 16:33
   Аз не теб ще ти оцветя сфинктера разпран - ГАД МРЪСНА ДОЛНА ЧЕРВЕНА ... ИЗРОД СИ ТИ ... ДОЛНА МРЪСНА ГАД ...
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет