Проф. д-р Тодор Кантарджиев запозна депутатите с предизвикателствата, породени от COVID-19

В нашата страна процентът на заболели от COVID-19 е доста голям, поради застаряващото население. Освен това всеки четвърти пациент, заболял от грип, развива бактериални инфекции и усложнения. Това заяви директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по време на изслушване в здравната комисия на НС, предаде репортер на Novini.bg.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16154

„През последните години нещата с развитието на грипа много се промениха. В продължение на 30 години масово доминираше грип А, в последните години доминира грип Б, след това се измества от грип А. На всеки 5 години една грипна епидемия си е от грип Б. Всеки февруари месец СЗО казва на производителите на ваксини кои са щамовете. Вече има 4-валентна ваксина. За съжаление някои пациенти с усложнения от грип развиват енцефалит“, обясни той.

ЕС очаква догодина да разполага с над един милиард дози ваксина срещу Ковид-19

„Превенцията на грипа е същата, както при COVID-19. Добра лична хигиена, често миене на ръцете, проветряване и почистване на помещенията“, изброи отново той.

Противогрипните ваксини намаляват заболеваемостта с 40%. Ваксината не предпазва 100%. Най-културната нация в това отношение е Германия. Там 20% от населението се ваксинира. При нас, ако имаме 7% ще викаме: „Ура“. Сега имаме два пъти повече от миналата година, заради COVID-19“, отчете директорът на Националния център за заразни и паразитни болести.

На депутатски въпрос, проф. Кантарджиев разясни, че вече има тест, който открива кой какво количество антитела е изградил след преболедуване от коронавируса. По време на дискусията отново бе отправен призив да се дарява кръвна плазма, за да се спазят човешки животи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16154

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.29 | 16:40
    Като има застаряващо население защо позволихте да се отворят училищата заведенията и детските градини?
    1. 2020.10.29 | 17:37
      За да се мре ЯКО. И те да са важни. То в нормални години има ли някой който да не е рекетиран от лекарите за да му обърнат " Подобаващо внимание"!? Сега си представете когато трябва да избират кой да живее какви търгове и пазарлъци ще са!!!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет