СЗО: Българите в голяма степен вярват на медиците за COVID-19

Психичното здраве винаги е подценяван аспект на живота ни, специално в България, коментира в "Денят започва" по БНТ доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16112

По думите му, СЗО се опитва още от март да обръща внимание на аспектите на психичното здраве по време на пандемията. От една страна психичното здраве се влошава като ефект от тревожността на всеки един човек за бъдещето , за семейството му, за икономическия му просперитет. От друга страна, много психични заболявания се обострят поради нуждата от изолация, поради затруднения достъп до психиатрични и психологични услуги в България. Психичното здраве не се финансира от властимащите и има нужда да бъде поставено по-високо в йерархията на националните приоритети на страната.

Генерална тенденция в последните години е злоупотребата с цигари и медикаменти.

"Чрез епидемиологичното изследване на честите психични заболявания на СЗО видяхме, че има намаляване на някои от тревожните състояния и депресиите, което е добър феномен в България. Но има увеличаване на процента на хората, които злоупотребяват с медикаменти и алкохол. Най-вече мъжете злоупотребяват мъжете с алкохол, защото се опитват да се самолекуват от тревогата, която го обзема. Жените по-скоро злоупотребяват с медикаменти. Тези феномени са подсилени поради пандемията, поради нуждата да се изолираме, да останем сами вкъщи", заяви доц. Михаил Околийски, представляващ СЗО в България.

В изследването на СЗО за поведенческите нагласи на българите към COVID-19 се вижда, че те в голяма степен вярват на медицинските работници. Почти само и единствено.

Българите сме на едно от първите в европейския регион по вяра в конспиративните теории за коронавирус, каза още доц. Околийски.

Стана ясно, че СЗО е започнала партньорство с Уикипедия, за да се бори с митовете и фалшивите новини за коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16112

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.28 | 10:21
  Аз не вярвам на СЗО. Тръмп и го начука като и спря финансирането.
 2. 2020.10.28 | 09:23
  Тия пред президенството са за психиатрично отделение
 3. 2020.10.28 | 09:05
  Превенция на тревожните разстройства е здравословния хейт в мрежата. ;)
 4. 2020.10.28 | 08:45
  Когато четеш различните коментари на доктори, професори министри на здравеопазването и други, си задаваш само един въпрос? Защо имат различни позиции и мнения, относно едно и също заболяване? За тези 8 месеца не си дадоха сметка за поведението на вируса, а и за мерките относно разпространението! Хаосът е огромен, и е повсеместен! Мерките недостатъчни! Няма организация, има всяване на страх у хората!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет