Проф. Начев за COVID-19: Това нещо е жестоко, имах нещастието да го преживея. Спазвайте всички мерки!

Не забравяйте, че това нещо е жестоко, аз съм имал нещастието да го преживея, така че спазвайте всички мерки и инструкции. Това призова в ефира на сутрешния блок "Денят започва" по БНТ проф. Генчо Начев, изпълнителен директор на УМБАЛ "Света Екатерина", който беше заразен и се излекува от коронавируса.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15702

Медикът определи като "изключително леки" мерките, които се прилагат у нас. Според него грешката е, че още в самото начало, когато бяха въведени тези правила и бяха взети мерки, те не продължиха. Слушахме не толкова доброжелателни хора, които обясняваха, че това е сякаш една хрема, обясни професорът.

Владо Пенев за COVID-19: Беше ужасно!

Той коментира и повишените случаи на зараза и смъртност при медиците на първа линия, борещи се с коронавируса. В началото част от правилата за обличане и събличане на защитните облекла от медиците не се спазваха. Но основната причина за зарязването на работещите на първа линия е, че те са в ежедневен пряк контакт със заразени, подчерта проф. Начев.

С коронакризата сякаш изведнъж се разбра, че у нас има недостиг на лекари, но досега някак си това не беше така остро поставено. Положителното е, че има излишък на легла, защото има възможност за разкриване на такива за ковид пациенти, обясни медикът.

Болниците са много, въпросът е, че това много в момента помага в борбата с COVID-19 и не се налага разкриване на полеви болници, каза още професорът.

Когато става въпрос за интензивно лечение, могат да се подготвят нужните медицински кадри, категоричен е проф. Начев.

Борисов благодари за подкрепата и разкри как се лекува

Специализантите, така или иначе имат диплома за висше образование, но има и студенти 4-5 курс, които прекрасно се справят в Интензивно отделение. В "Света Екатерина" 50% от специалистите по здравни грижи са студенти и се справят прекрасно, на тях са им необходими не повече от 2 седмици за подготовка. Няма никакво основание хората да се притесняват, че за тях се полагат грижи от млади специалисти.

Това, че спират плановите операции, не значи, че няма да има операции. Дори и да не е спешен, пациентът ще бъде приет за наблюдение, обясни проф. Начев.

В момента в УМБАЛ "Света Екатерина" няма ковид пациенти, но в болницата са отделили пет легла. Самата болница не е пригодена за това, но сме се съобразили с изискванията на РЗИ и здравното министерство, взети са всички мерки за безопасност, допълни проф. Начев.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 15702

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.10.27 | 08:46
  По добре да оставите хората да си живеят спокойно.
  1. 2020.10.27 | 11:30
   Да те е ба у "професионалиста" мри като искаш
  2. 2020.10.27 | 10:32
   ИСКАТЕ ДА КАЖЕТЕ, ДА СИ УМИРАТ СПОКОЙНО!
 2. 2020.10.27 | 11:05
  Е*и си мутката майна, долен платен лъжец.Банално е вече вашето и само насмешка будите.
 3. 2020.10.27 | 10:24
  Какво правим с основния инкубатор на заразата наречен училища. Там са затворени в класни стаи 800 000 /осемстотин хиляди човека.Събират, предават един на друг, /без да усещат/ и рзнасят навсякъде. Без вина виновни. И никой не ги изследва. Каквото случайно излезе на яве, това се отчита. Като не се правят тестове-няма заразени ученици. БРАВО!
 4. 2020.10.27 | 09:50
  Докато има начело диктатор който не може да се справи с положението ще е така всеки ден ще е рекорд
  1. 2020.10.27 | 10:04
   Кое положение ? Медийното ли ?
 5. 2020.10.27 | 09:56
  Тоя к а п у т за пари е способен и майка си да продаде , гнусна отрепка ! Начев , п утко , я кажи по колко хиляди взимаш под масата за операци ???? Извратено к.о.п.е.л.е
 6. 2020.10.27 | 09:28
  Този как спи спокойно?Сигурно някой колега некадърник го е оперирал от чиста съвест!!!
 7. 2020.10.27 | 09:09
  И това българско говедо е на страната на мутрите ,разбойниците и бандитите ,които са феодали в болниците със статут на търговски дружества. Грипън ,наречен от тях корона вирус е за усвояване на много много пари от европата ,даже ананиев каза че бг бюджета е анти ковид бюджет.Представяте ли си що за идиоти са
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Повлия ли COVID-19 на живота Ви?

Избрано от Интернет