Четворен скок на хората под карантина само за месец

Броят на хората под карантина в страната е скочил с 4 пъти само за месец. Така от общо 5400 души, които са били поставени под изолация на 23 септември, към вчерашния ден бройката на лицата, които принудително си стоят у дома, беше над 22 000, пише „Монитор“ .

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16197

Вчера беше отбелязан пореден ден на черен рекорд, като заразените за денонощие минаха психологическия праг от 1500 души. Цифрата беше 1595 – със 123 случая повече от предния ден при направени общо 9038 теста. Оказа се и че се е вдигнал рейтът на заразяване - 10 вирусоносители вече заразяват 12 лица.

Бойко Борисов се самоизолира

Хората под карантина се озовават в омагьосан кръг защото реално трябва да нарушат мярката за самоизолация, ако искат да си направят тест. За проблема потвърди и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

"Най-неясният момент е как човек да излезе, за да си направи тест, ако има съмнение, че е положителен и е в изолация”, заяви той.

Доц. Кунчев увери обаче, че в момента Българският лекарски съюз и НЗОК водят разговори, за да може личните лекари да правят тестове по домовете, в това число и бързи. Но дори и тестът да е отрицателен, това нямало да означава, че карантината ни като контактно лице ще отпадне. В същото време доц. Кунчев призна и за друг проблем - че при наличието на толкова много случаи вече и продължаващото им нарастване, трудно може да се издирят всички контактни лица.

„Няма как да смогнем при 500 случая в София и по 10 контактни на заразен, няма как да успеем да издирим всички контактни лица. Важно е хората да знаят какво правят, няма как да успеем да дадем заповеди на всички“, заяви той.

На въпрос дали ще се стигне до затваряне на градове, той каза, че това е изключително крайна мярка без кой знае какъв ефект. Подчерта обаче, че обстановката в момента вече е такава, че следващата ограничителна стъпка трябва да е относно стадионите, работата на нощните заведения и струпването на едно място на много хора.

„Това е мое лично мнение, защото трябва да убедим и управляващите, и министерството, но следващата стъпка трябва да са нощните заведения, събиранията по какъвто и да било повод – социални, политически, каквито искате, и стадионите. Твърде много хора се събират в нощните заведения и стадионите" - подчерта той, като посочи, че дори и в момента има показания за предприемане на тези ограничения, но в същото време трябва да се съобразяват и икономическите последствия от тях.

„Може да стане много лошо – заболелите могат да стигнат до 5000 дневно и тогава ще има много проблеми. Възможно е да се затварят отделни фирми, семейни общности, както и събирането на стадионите и нощните клубове“, посочи още доц. Кунчев и подчерта, че е важно да се избегне моментът, в който трябва да се прави избор кой човек да бъде включен на апарат, както се случи в Италия и Англия. Той подчерта също, че хирургичните маски трябва да се сменят на 2-3 часа.

Междувременно от Столичната община обявиха, че стартират засилени проверки в дискотеките за спазване на новите мерки с които беше намален капацитетът на посетителите до заетост на местата при не повече от един човек на 2 кв. м. Те влязоха в сила от вчера. Засилването на контрола и проверките за спазване на противоепидемичните мерки обсъдиха на заседание на Софийския оперативен щаб за ограничаване разпространението на COVID-19, свикано от кмета на София Йорданка ФандъковаЙорданка Фандъкова Йорданка Асенова Фандъкова е родена в Самоков. Завършва средното си образование в 35-а руска.

Болниците в областите с висока заболяваемост спират плановия прием и плановите операции

След заседанието стана ясно, че само за ден екипите на Столичния инспекторат са проверили над 900 търговски обекта и са съставили 3 акта. В градския транспорт (наземен и метро) са съставени 5 акта. Полицейските екипи са направили също 40 предупреждения на непълнолетни лица и 42 полицейски разпореждания за липсата на маски. Тя напомня, че екипите на полицията и Столичния инспекторат започват засилени проверки на нощни заведения и дискотеки. Целта е контрол на изискването за намален капацитет – един човек на 2 кв. м. от търговската площ на обекта. И добавя, че 2978 търговски обекта са проверени от началото на седмицата от нашите екипи. Продължават и проверките за носене на предпазни маски в градския транспорт.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16197

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.10.23 | 23:19
    Не беше ли по добре да учат учениците от къщи. ЗЗащо е този европпейскки инат в това отношение. Вижда се вече до какво довежда.Продължавайте да си затваряте очите. Процеса не е приключил. ПОМИСЛЕТЕ !!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет