Все повече са спешните повиквания от пациенти с коронавирус

  • 23 октомври 2020 19:40

  • 3971
  • 1
Все повече са спешните повиквания от пациенти с коронавирус
© gettyimages

Все повече спешни повиквания от пациенти с коронавирус и все по-малко свободни легла в болниците. От Спешна помощ отчитат, че през последните дни те могат да достигнат и до 60 за 12-часово дежурство. В същото време зачестяват и сигналите за отказан прием заради недостиг на легла.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27704

Кризата вече се усеща, казват от Спешна помощ. Работи се активно с координационния център, който подава информация за капацитета в столицата, но данните се променят не с часове, а с минути.

Проф. Костов: Държавата трябва да въведе строги мерки, а не да жертва медиците си

„Ситуацията определено е много динамична. Работим много трудно. Колегите ми работят в пълна мобилизация. В почивните дни те идват, за да можем да бъдем адекватни“, каза Катя Сунгарска, говорите на Спешна помощ оред БТВ.

От столичното РЗИ припомнят пътя на пациента с потвърден COVID-19. При влошаване се звъни на спешния телефон 112. От там линейка го транспортира към координационния център в Инфекциозна болница, където преценяват от каква помощ има нужда. При необходимост от хоспитализация от там трябва да насочат линейката къде да транспортира болния.

„Докато линейката обаче стигне, е възможно да се заеме това свободно легло и да се наложи да се тръгне към друга болница. Това, което обаче искам да кажа, е, че системата наистина започва да се натоварва“, каза още Сунгарска.

Проверка показва, че свободни места няма във Военномедицинска академия и Александровска болница. „Пирогов“ работи на пълен капацитет с най-тежките случаи от София и от цялата страна, а в болница „Св. Анна“ свободни легла се разкриват едва след обособяването на втора COVID зона.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков е категоричен - болниците нямат право да връщат пациенти. В момента при почти 1800 хоспитализирани в страната са заети около 20% от общия брой на леглата, предвидени за пациенти с COVID-19. София запазва първото място по най-много нови случаи, като през изминалия ден те са 549. На второ място остава Пловдив. Следва Благоевград.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27704

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
3971 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар
Цирк

2020.10.24 | 02:09

1
Лелееее лелееее за един Китайски вирус с 99.99% оцеляемост, медиите и политиците почнаха да скачат, викат, да се въртят, слънчеви колела да правят, плюмки, лайна и кръв пръска от устите им и бай Ганя вярва и хомоти слага, и бизнеси затваря и стои в панелката като рецивидист и децата му прости вървят, без социални умения, без нищо от интернет обучението. Простия и страхливия го мачкат.

Добави коментар

Водещи новини