Професор разкри как се изследват пробите за коронавирус в лабораториите

В лабораторията ни към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦПЗП) дневно се изследват около 350 до 400 и повече проби. Това заяви в ефира на БНТ проф. Нели Корсун.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16033

По думите ѝ като се има предвид големият брой лаборатории в страната, които вече извършват диагностика на коронавируса с PCR, е възможно изследване на голям брой проби.

"Големият брой направени тестове вероятно се дължи на по-широкото разпространение на новия коронавирус в страната и необходимостта от изследване на по-голям брой симптоматични пациенти или пациенти, които развиват вече прояви на заболяване и техни контактни", каза проф. Корсун.

Изследването с PCR отнема от 4 до 6 часа. 3 часа и половина е работата на двата апарата, които се използват за диагностиката, но има и ръчни манипулации, които също отнемат известно време, разкри тя и допълни, че първият етап от изследването е изолиране на вирусните нуклеинови кисели, които се извършват в екстрактор. "След като се изолират те се подлагат на реакция, която се осъществява в друг апарат. Продължителността на работа в първия апарат е час и половина, във вторият е около 2 часа. Има и подготовка, преаналитичен стадий на изследването, така че средно 4 до 6 часа отнема изследването на пробите", категорична е тя.

Според проф. Корсун е реално над 8 000 проби да бъдат изследвани в рамките на 24 часа. По думите ѝ това е така, защото едновременно се изследват голям брой проби и лабораториите в страната са много.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 16033

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Ваксината ще спре ли разпространението на COVID-19?

Избрано от Интернет