83 нови случая на COVID-19 в дома "Качулка" в Сливен

  • 19 октомври 2020 15:55

  • 541
  • 0
83 нови случая на COVID-19 в дома "Качулка" в Сливен
© getty images

Очакват се резултатите от PCR тестовете на още 20 потребители от Дома за възрастни с умствена изостаналост „Качулка“, с което проучването за коронавируса сред домуващите ще приключи, съобщиха от община Сливен. Последните проби от днес в дома са на 83 положителни потребители.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Според информацията на община Сливен 2/3 от потребителите на дома са носители на вируса, като почти никой от тях няма симптоми.

Болните потребители до момента са общо 132, а заразеният персонал 42. Регистриран е един смъртен случай. Един от домуващите - мъж на 77 години, заразен с коронавирус, почина в събота.

Към момента институцията работи нормално, носителите на вируса са изолирани от останалите.

Очаква се утре екип на Военна болница Сливен отново да бъде на място в Дома, за да направи клинична оценка на състоянието на заразените потребители.

Днес в здравната инспекция е проведена  среща с общопрактикуващия лекар в „Качулка“, на която е уточнен алгоритъм за лечение на заболелите потребители.

Лечението на инфектирания персонал се провежда под домашна карантина. Потребителите се лекуват на място, под наблюдението на общопрактикуващия им лекар.

Въпреки че в края на седмицата се очаква да се върнат на работа в Дома първите карантинирани служители, общината продължава да търси медицински сестри.

 

Над половината от активните случаи на Covid-19  в  Сливенска област са от Дома за хора с умствена изостаналост „Качулка“, съобщиха от Областния кризисен щаб.

Най-много са активните случаи на коронавирусни инфекции в община Сливен – 268, което се дължи на драстично увеличения брой заболели в дом „Качулка“.

В община Нова Загора заразените са 53-ма души. В община Твърдица и община Котел - съответно 7 и 14 души.

Сред инфектираните през последната седмица има медицинска сестра от Сливен, двама фелдшери от Нова Загора и Котел, стоматолог от Нова Загора и четирима служители в аптека.

Положителни за Covid-19  са петима учители от община Нова Загора.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини