Болниците в Търговище и Благоевград са на предела си заради COVID-19

  • 17 октомври 2020 09:13

  • 1097
  • 5
© Getty Images, архив

Търговище и Благоевград са двете области, които са на предела заради разпространението на коронавируса. Там се предприемат допълнителни мерки, защото натискът върху лечебните заведения е голям. 

„В Инфекциозно отделение в момента има 19 болни, а във Второ вътрешно, което е за лечение на COVID-19, са настанени 31 пациенти. Имаме капацитет за още 10. От чисто медицинска гледна точка не е редно тези болни да бъдат по много в стая. Засега пациентите в едно помещение са по двама, но ако ситуацията наложи, ще станат повече”, обясни директорът на областната болница в Търговище д-р Иван Светулков пред Нова телевизия.

Директорът на здравното заведение обясни, че вероятно днес ще започне да функционира още едно отделение за прием на инфектирани пациенти.

„То ще има ролята на триажно отделение, където ще престояват пациенти с клинична картина, но с недоказан PCR тест. То ще разполага с 12 легла”, допъли Светулков. 

Той посочи, че има дефицит на медицински специалисти. „В Инфекциозно отделение работят на щат двама лекари, други двама са командировани. От гледна точка на доброволци – не се отзовава никой”, разясни директорът. 

Вирусолог предупреди: Няма как да знаем кой ще бъде свръхразпространител на COVID-19

Светулков сподели, че има притеснения от това да се стигне до здравна криза в града.

Остане ли благоеградската болница без места за пациенти с коронавирус, има вероятност заразените да бъдат пренасочвани към лечебното заведение в Разлог. Такива идеи се появиха вчера. Лечебното заведение в Гоце Делчев пък получи 10 нови легла.

Отново висок брой новозаразени с COVID-19

Според директора на РЗИ – Разлог д-р Татяна Джупанова няма основание за притеснение в града.

„Има достатъчно легла, за да се приемат нови болни. Дали ще идват пациенти от Гоце Делчев, или Благоевград, зависи от ръководството на болницата. Принципно е възможно”, обяви Джупанова пред Нова телевизия.

Тя съобщи, че ситуацията в Разлог е спокойна, а на ден има около 3-4 новозаразени. „С тези темпове бихме се справили, ако има наплив на пациенти”, добави Джупанова.

Болницата в Лом е една от двете в област Монтана, която приема пациенти с COVID-19. Заразени там обаче се настаняват и от Видин.

„Имаме настанени 6 пациенти. Днес очакваме поредната вълна от болни, които ще бъдат вероятно от Лом и Монтана. Капацитетът ни е 15 легла. Имаме и триажно отделение. За инфектираните се грижим двама лекари, сестрите са седем, от тях има болни”, каза д-р Емил Георгиев.

Той поясни, че болничното заведение има нужда от медицински персонал. „Вече умората започва да ни наляга. Хората се разболяват малко по малко”, добави д-р Георгиев.

Последвайте канала на

Novini.bg
1097 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2020.10.17 | 09:18

1
Бойко донесе 29 млрд евро , той ще помогне
Мангъров, утайката от БСП с титла по медицина

2020.10.17 | 12:18

5
Аз пък цяло лято нося л.айната си по студията на олигарсите от БСП и повтарям като болшевишки папагал една и съща идиотия белким простите българи схванат нещо- нЕма вирус бе, нЕма никакъв вирус, това е само за да има диктатура...ама на пролетарията!
продължение

2020.10.17 | 11:48

4
А аз вируса си го изкарах и всички от семейството също - ма на - за ваше разочарование не беше тежко и още сме живи.

2020.10.17 | 11:46

3
Сега ще иска още - нали за това разпореди началото на "Втора вълна".Впрочем те си я плануваха отдавна и като некви врачки ни втълпяваха още от пролетта, че видите ли, Октомври - Ноември ще има голям "бум" на заболеваемост. Много са ви прозрачни лъжите бе, тикви такива. Проявете повече фантазия - че взе да става еднообразно и скучно.
ben

2020.10.17 | 10:45

2
Google непрекъснато плаща от $ 27485 до $ 29658, за да направи снимка в мрежата от вкъщи. Присъединих се към това действие преди 2 месеца и спечелих $ 31547 през първия месец от това действие. Мога да кажа, че животът ми се подобри напълно! Погледнете го какво правя .....Careerclub9.com

Добави коментар

Водещи новини