54 са вече заразените с COVID-19 в Дома за лица с умствена изостаналост "Качулка"

  • 12 октомври 2020 14:40

  • 415
  • 1
54 са вече заразените с COVID-19 в Дома за лица с умствена изостаналост "Качулка"
© Pixabay

В периода от 5 до 11 октомври в Сливенска област бяха диагностицирани 129 души с коронавирусни инфекции. Те представляват близо 20 на сто от всички положителни резултати от началото на епидемията досега, съобщиха от Областната администрация на Сливен. 

Ръстът спрямо предходния едноседмичен период е от 97 души, съобщиха от Областния кризисен щаб. По-голяма част от новозаболелите са на домашно лечение, 39 души са приети в болница.

Заради COVID-19 спешно търсят медицински сестри и хигиенисти за Дома на „Качулка“

Нарасналият брой на заразените се дължи на регистрирания епидемичен взрив в Дома за пълнолетни лица с умствена изостаналост – селище „Качулка“: 54 души, от които 12 потребители и 42 души персонал /от които 23 медицински сестри и санитари/. Всички са на домашно лечение. Към 12 октомври няма нови случаи.

Изпълнението на предписаните противоепидемични мероприятия продължава, мерките са засилени.

През периода бяха диагностицирани трима лекари, пет медицински сестри и трима санитари. Двама от тях са от доболничната помощ. Останалите заболели са от отделение в болнично заведение. Контактните им лица са установени и карантинирани.

Двама лекари и медицинска сестра от Сливен с COVID-19

Под карантини от 5 до 11 октомври са поставени 259 души, като близо 63 процента от тях са били контактни, а над 35 процента – диагностицирани на домашно лечение. Останалите са пристигнали от рискови зони.

За съжаление, двама пациенти – на 61 и 69 години, изгубиха битката с коронавируса. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките им.

Към 12 октомври активните случаи на COVID-19 са 157. Под домашна карантина са 410 жители на областта. Очакват се резултатите от 35 проби – 16 на лица със симптоми, 8 на медицински персонал и 11 контролни.

Областният кризисен щаб отново призовава гражданите да спазват стриктно противоепидемичните мерки като задължително носене на предпазни маски в закрити площи, съблюдаване на физическа дистанция, редовна дезинфекция вкъщи и на работното място и често миене на ръцете. Ограничаването на риска от разпространение на коронавируса е лична отговорност на всеки от нас.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
415 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
РОДИТЕЛ

2020.10.12 | 23:17

1
Какво още трябва да стане за да забележат, че тази ескалация на заразата тръгна успоредно с учебната година. Слепи ли са всички от които нещо зависи или имат други подбуди.При 717400 ученици и 68400 учители вкарани в класните стаи по много часове , какво друго може да стане освен предаване на вируси. Та това е повече от една десета от населението.Учениците без да са виновни, карайки го безсимтомно и без да знаят носят заразата навсякъде другаде. Но имало ли е досега случай министър да каже " АЗ СБЪРКАХ!" Не, разбира се! Така че навън и с маски и без тях, децата ни ще ни донасят вируса директно в къщи. Помислете за това родители!! Това е първият човек, който го намеква.При 800 жертвисамо намек.Малко повече от нищо.Играят си с огъня!Със здравето иживота на много хора.

Добави коментар

Водещи новини