Лекарите в София искат алгоритъм за PCR тестове и кабинети за COVID-19

  • 05 октомври 2020 13:52

  • 807
  • 0
Лекарите в София искат алгоритъм за PCR тестове и кабинети за COVID-19
© Pixabay

Още нямаме изготвени алгоритми за работа в условия на грип и пандемия. Личните лекари нямат указания, конкретно насочени към тях. В Пловдив има разкрити кабинети за COVID-19, а такива в София няма. Това каза за "България сутрин" председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

Той бе категоричен, че в София трябва да има поне по един на община кабинет за пациенти със симптоми на коронавирус.

"Хората могат дори да се самонасочат към такъв кабинет. В Пловдив има такива разкрити кабинети, има къде да отидете. Настояваме за такива кабинети и да можем да назначаваме по някакъв алгоритъм за PCR тестове", подчерта д-р Миндов.

По думите му в тези кабинети ще има пълно обслужване и ясно и точно ще се преценява състоянието на пациента. 

Задават ли се нови мерки у нас заради COVID-19?

Д-р Георги Миндов отбеляза, че при срещата с доц. Кунчев общопрактикуващите лекари са поискали да могат да издават електронни направления за безплатни PCR тестове на пациенти със симптоми на коронавирус.

"Вирусът е многолик. При всеки човек се проявява различно. Ние искаме да няма лимит на тези PCR тестове. Имаме разбиране и уверение, че трябва да можем да завършим диагностичния процес. Има хора, които ще злоупотребят, но те ще са малък процент", смята председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари.

Той допълни, че тази година има много по-голям интерес към противогрипните ваксини, като до седмица-две трябва да бъдат получени при общопрактикуващите лекари.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
807 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини