Акад. Петрунов разкри кога ще угасне пандемията

Категорично маските предпазват от разпространението на съответните вируси или бактерии. Те са механичен щит за разпространението на инфекцията. Това каза в ефира на БНТ акад. Богдан Петрунов, бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13770

По думите му не по-малко от 70-80 % от човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да може вирусът "да угасне".

„В никакъв случай не може да приемем, че популационният имунитет, който се създава, категорично ще реши въпроса. Тук обезателно трябва да се намеси ваксината, която да подпомогне този процес на стимулиране на имунитета за образуване на антитела и клетки, които да се борят с коронавирусната инфекция“, обясни акад. Петрунов.

Акад. Петрунов: Неизбежно ще има нов пик на коронавируса през есенно-зимния сезон

Според него е възможно грипът да повлияе на коронавируса и да го направи по-опасен. Пикът на грипната инфекция се очаква в края на годината. Това, по думите на акад. Петрунов, ще бъде огромно предизвикателство за общопрактикуващите лекари. За тях ще е трудно да разграничат коронавируса от грипния вирус.

Японски изследователи са разработили нов тест, въз основа на специфичен белтък в човешкия организъм – SSL 17, който мощно стимулира клетките, които имат най-голям значение за вродения имунитет, които се справят с бактерии и вируси, каза още акад. Петрунов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13770

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет