Доц.Кунчев за COVID-19: Казваме истината! Няма да има затваряне на училища

  • 30 септември 2020 08:53

  • 17144
  • 14
© Кадър БНТ

Вече седем месеца продължава извънредната ситуация у нас заради пандемията от COVID-19. Една от темите, които се разделиха общественото мнение е това трябва ли да е задължително носенето на маски и колко са нужни те.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

"Имайте предвид, че вирусът не лети в пространството сам. Той е върху частиците, които ние изхвърляме при говор, викане, кашлица, пеене. Когато има механична преграда, която ограничава излъчването на тези частици, то ограничава и разпространението на вируса", обясни в студиото на "Денят започва" по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

По негови наблюдения на повечето места не се ползват маски, което води до покачване на случаите. "Носенето на маска е по-скоро отговорност не само към собственото, а към чуждото здраве", напомни доц. Кунчев. Той обясни, че маската е най-ефективна при човек, който излъчва вируса. При 60-70% хората, които носят вируса, нямат никакви признаци. Носенето на маска предпазва от това да бъдат заразени другите около нас.

В никакъв случай не можем да говорим за огнища в училищата, категоричен беше главният държавен здравен инспектор. Той заяви, че няма да отговаря на спекулации относно това кога и дали ще се преминава към дистанционно обучение.

"Казваме каква е истината. Не, няма да има затваряне на всички училища", заяви доц. Кунчев.

Ще има преминаване към електронна среда за 14 дни в паралелки, в които има установени носители на вируса. ако са засегнати няколко класа, ще се премине към затваряне на определени училища. Ако заболеваемостта стане много голяма вече ще се говори за затваряне на училища в определени населени места. На национално ниво затваряне на училища вероятно ще се наложи през януари-февруари по време на грипната епидемия. "Тази година няма да има грипни ваканции, ще има преминаване в обучение в електронна среда", обясни доц. Кунчев.

"Липсата на достатъчно доверие и разпространяването на фалшиви новини пречат страшно много на нашата работа", каза той. "Ние ще продължим да казваме истината. Дай Боже повече хора да се вслушат", заяви доц. Ангел Кунчев Ангел КунчевД-р Ангел Кунчев е роден в Симеоновград. Средното си образование е завършил в СОУ "Васил.

За момента доц. Кунчев не вижда нужда от промяна на противоепидемичните мерки у нас. Все пак уточни, че всичко зависи от ситуацията.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
17144 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар

2020.10.09 | 09:58

14
На Лъжливото Овчарче повярвали до втория път. На третия никой вече не му обърнал внимание. Та така , овчарчета!
КовидманЯк.

2020.09.30 | 09:29

2
Ясно, скоро ще си имаме и министерство на истината, както в "1984" на Оруел.След това и инквизиция, която ще преследва инакомислещите и ще ги измъчва в подземия докато не повярват в новата религия наречена Ковид-19, а който не повярва ще бъде горен публично на клада...

2020.09.30 | 19:10

13

Ние сме министерство на истината!

responsibility

2020.09.30 | 10:29

7
Господин Кунчев, докажете, че сте принципен: чуйте нас, МЕДИЦИТЕ в интензивно белодробно отделение на белодробната болница МБАЛББ - "Св. София" - бул. "Ив. Гешов" – 19 – гр. София. До нас не достигат средства - лични предпазни средства ( и латексовите ръкавици свършиха), пари за болните в тежко и критично състояние, за персонала работещ на първа линия - къде е отпуснатото заплащане и произтичащи промени за работа в инфекциозно отделение. Нищо не се спазва от "директора" Любчо Пенев, бивш закупчик, немедицинско лице, пишман-икономист (задочник), който доскоро наричаше "фискалния бон" - "фиксален"(?!). Изработените свръхчасове се "съкращават", за да не се изплащат на персонала в окончателните, но фалшифицирани работни графици - особено за м. август 2020 г. "Директорът" тръби: "Няма пари", нехае за съдбата на тежкоболните и се отнася цинично към персонала, особено медицинския... До миналия месец никой от медиците в интензивно отделение не беше излизал в отпуск – от началото на пандемията...Болницата се управлява авторитарно от профан със селяндурски манталитет, подпомаган от интриганти-доносници, които с цел лично облагодетелстване пречат на стремежа ни за адекватен, ефективен и справедлив подход в този труден период!!! Това е нетърпимо! S.O.S! Правете повече изненадващи проверки в здравните заведения, говорете с хората на място, така ще разберете важните неща, укривани от подставени лица („чадъри“ на т.нар. „директори“) в повечете институции на административната ни система и обществото като цяло. Ако не предприемете проверки и не вземете съответни мерки, потвърждавате нашето убеждение, че ръководителите нехаят организирано!
202030

2020.09.30 | 11:32

12
Да не дава господ да връщам родител на лечение във вашата болница като на сръбска митница сте я кажете как накарвате близки на пациенти да пазаруват скъпоструващи неща от вашите аптеки даже и престилки за посещение на болен не изнасяйте консумативите за продажба и ще си имате лично препатила финансово от'' Гешов'
Уотсън

2020.09.30 | 10:50

10
Колега съчуствам ви , помнете едно ! Така ще е,докато здравеопазването особенно болници и прочее медицински обекти се управляват от НЕ Медициски лица. В съседна Гърция и не само ,ако не си Медик ,нямаш право да управляваш отваряш или се занимаваш с Медицинска дейност.Политиците направиха политиката и всичко свъразно с нея шуро-баджанащина и гражданите страдат.
зелено чооовече

2020.09.30 | 11:04

11
Ще го повтарям до края : Хора ,ако сте разумни ,не водете децата си на училища градини и подобни .
народен глас

2020.09.30 | 10:05

4
Почвайте да ги глобявате тия дето не спазват мерките на бай ганьо трябва да му бръкнеш в джоба няма да разбере

2020.09.30 | 10:49

9
Кой те упълномощи да си глас народен, неграмотнико? Имам връзки в психото, ако трябва кажи, ще те вместят в графика!
Явор

2020.09.30 | 10:29

8
Ние просто доказваме, че сме покорно и безхарактерно общество; роби сме. Те не са виновни, а ние. Ако не сме покорни, ще махнем маските, защото ги носим, за да се замогнат още те. ЕС много милиони им е обещал сигурно и затова постоянно удъжават извънредната епидемиологична обстановка. Ние сме без работа, затъпяваме и изпростяваме от световната пандемия от новини за заразата, която при различните хора протича различно, близките ни, ако имат онкологични и други по-сериозни заболявания, може пак да не ги приемат, под претекст, че имало много новозаразени, както правеха по време на карантината. Ние нищо не правим. Протестите наистина показват известно събуждане на обществото,но трябва да са насочени към повече безобразия. Трудно може да се намери по-голямо безобразие от Гешев и Борисов, но лекарите, които за кинти се продадоха и измислят данни за повече новозаразени, отколкото реално са ги гонят. Има самоубили се хора, сигурно и млади хора, по време на карантината, домашното насилие се е увеличило. Без работа ако си, от глад можеш да умреш. Ние не си даваме сметка за тези неща.
Джо Байдън

2020.09.30 | 10:12

6
На бас, че пак ще излъжат?
Даниел

2020.09.30 | 10:08

5
Ще си покаже до 15-ти октомври най-късно, въпреки, че между 6-ти и 10-ти ще започне яко новото представление на цирка наречен "Втора вълна".Приемам облози. :)
Браво

2020.09.30 | 09:41

3
Лъжеш чиновнико. Лъжеш за пари. Болните в реанимация са само 30 човека. Това пандемия ли е? Само в България са похарчени почти милиард за борба със "заразата". Колко са откраднати?
Джо

2020.09.30 | 09:19

1
Ако приемем, че тази съвременна форма на проза има някаква доза истина, то показва, че колкото и да се криете, в момента, в който излезете на белия свят, ще се сблъскате с тази вирусна хрема. И най-вероятно ще я прекарате леко, както 99% от населението. Неслучайно сега има бум в държавите, където бяха най-строгите мерки - маски на открито, изолации, карантини и т.н., защото просто забавяте хода на разпространението, но няма как да спрете естествения ход на заразата. Това е все едно да сложите преграда на един поток и когато се натрупа достатъчно количество вода, тя го преодолява и се разлива н

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини