Днес е Световния ден на ретината

  • 28 септември 2020 10:55

  • 248
  • 0
Днес е Световния ден на ретината
© Pixabay

Болестите на ретината са водещата причина за загуба на зрение в развития свят.

По данни на СЗО глобално има 37 милиони слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а на всяка минута – едно дете. Броят на засегнатите от диабетна ретинопатия и свързаната с възрастта дегенерация на макулата в България непрекъснато се увеличава.

По инициатива на Портал на пациента и с подкрепата на Байер – България през изминалата година стартира Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“, посветена на влажната възрастово- обусловена дегенерация на макулата и диабетен макулен едем. Мисията на продължаващата кампанията е предотвратяване на слепотата чрез информираност на пациентите и навременни прегледи.

Информационна кампания „Зрението е всичко. Прегледай се!“, е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група за развитие на двете заболявания. През последните няколко месеца бяха проведени безплатни прегледи в 11 клиники за очно здраве в страната.

Прегледаха се над 600 човека на средна възраст около 50 години. Благодарение на ранната и навременна диагностика днес е възможно да се започне лечение в началните етапи на заболяванията. Колкото по-рано се установят, особено макулната дегенерация, толкова по-ефективно е лечението и шансът да се спре развитието на уврежданията.

Ето защо, когато се появят и най-дискретните зрителни симптоми, веднага трябва да се потърси консултация с офталмолог.

Последвайте канала на

Novini.bg
248 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини