Първият човек в света, излекуван от ХИВ, е болен от рак

Тимъти Рей Браун, първият човек в света, излекуван от инфекцията с вируса ХИВ, е терминално болен от рак, съобщава БТА.

Браун, който бе наречен "берлинският пациент", защото живееше в германската столица, когато преди дванадесет години се подложи на лечението срещу вируса, бе спасен благодарение на трансплантация от донор с рядка, природна резистентност на вируса на СПИН.

Вторият човек в света, излекуван от ХИВ, разкри самоличността си

От години се смяташе, че трансплантацията го е излекувала от левкемия и от СПИН, но ракът се е върнал. Няма данни ХИВ вируса да го атакува отново. Левкемията се проявила миналата година и с множество метастази, каза Браун, на 54 г., в интервю от хосписа в Палм Спрингс, Калифорния, където живее.

"Тимъти доказа, че ХИВ може да се лекува, но не това в него ме вдъхновява", казва д-р Стивън Дийкс, специалист по СПИН от университета на Калифорния в Сан Франциско, който е работил с Браун след терапията му с цел разработване на лечение от СПИН. "Взехме части от червата му, взехме части от лимфните му възли. Всеки път, когато го молехме да направи нещо, той неизменно откликваше с изумително милосърдие", казва Дийкс.

Американецът Браун работи като преводач в Берлин през 90-те години, когато научава, че е заразен с ХИВ. През 2006 г. е диагностициран с левкемия.

Д-р Геро Хьотер, специалист в лечение на рак на кръвта в берлинския университет, е убеден, че Браун има шанс да победи левкемията с трансплантация на костен мозък. Той допуска също, че трансплантация от донор с генна мутация, която го прави резистентен на ХИВ вируса, ще помогне на Браун и срещу СПИН. Донори с такава мутация са изключителна рядкост и трансплантациите са рисковани.

Лекарите трябва да унищожат болната имунна система на пациентите с химиотерапия и радиация, след коетo да трансплантират клетките от донора и да се надяват, че те ще изградят нова имунна система на болния. Първата трансплантация на Браун през 2007 г. е успешна, но само отчасти. Изглежда, че вирусът ХИВ изчезва, но не и левкемията. През март 2008 г. му е направена втора трансплантация от същия донор и тя дава резултат срещу левкемията. След това всички тестове на Браун за ХИВ са отрицателни. Той участва в конференции за СПИН, на които се обсъждат терапии.

"Той е като посланик на надеждата", казва партньорът му Тим Хьофген.

Втори мъж, Адам Кастилехо, наричан "лондонския пациент", докато не разкри самоличността си тази година, също се смята, че е излекуван през 2016 г. с трансплантация.

Коментари

  1. 2020.09.25 | 19:50
    Хомосексуалистите са грешка на природата.Калпави не само психически но и физически . Накратко - фира.
    1. 2020.09.30 | 13:16
      Не коментиррай природата...тя не прави грешки.
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет