БЛС: От COVID-19 се умира, статистиката е красноречива

Българският лекарски съюз (БЛС) излезе с позиция, в която осъжда изнасянето на противоречиви твърдения за разпространението на коронавируса у нас.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13663

Оттам определят погрешната информация за COVID-19 като обидна, демотивираща, лишена от лекарска етика и професионална колегиалност. В позицията си от съсловната организация призовават още за спазване на противоепидемичните мерки.

Ръст на болните от COVID-19 у нас. Само за последните 24 часа са заразени 290 души

Пълният текст на позицията:

„Изминаха близо осем месеца от началото на епидемията от COVID-19 у нас. Близо 800 са загиналите, сред тях и 10 лекари, колеги, които не успяха да спечелят битката с коварната болест. Отиде си цяла фамилия лекари - сем. Вакльови от с. Белица, отиде си и д-р Милан Първанов, човекът - болница, както го наричаха съгражданите му”, пишат от лекарското съсловие.

На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:

„Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…” „Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало.”

Твърдения, които на фона на нечовешките усилия, стоицизъм и себеотдаденост на всички медицински специалисти, работещи с COVID-19 са обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност. Нещо повече: в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна.

БЛС е категоричен, че подаването на противоречиви сигнали в публичното и медийното пространство, особено от колеги-лекари, е недопустимо. Объркването на обществото поставя в риск здравето на все повече хора. Води до недоверие към медицинската наука и постиженията, които тя има. Нещо повече - хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици: от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти.

БЛС призовава спазвайте физическа дистанция, носете маски, не забравяйте дезинфекцията. Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от COVID-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 13663

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.09.27 | 03:04
  на лекари и полицаи се плаща за да се подържа заблудата разбира се че стававъпрос за много пари и според документите оставени за аушвиц от горбачов наречен за това предател защото се вижда че починалите са 400 000 не 5 милиона нито 10 нито 20 за сравнение избитите българи са 300 000 за две години в мирно време но тук размаха надминава дори този с избитите в аушвиц не че съм антисемитист но фактите са че това е по голяма конспирация отследвоенния холокост
 2. 2020.09.25 | 18:20
  Повсеместен идиотизъм на най - високо ниво ! Лекари и пациенти започнаха да се държат така сякаш до вчера всички са били безсмъртни и от днес има само една заплаха за здравето и живота – и тя е Ковид-19 ?!
 3. 2020.09.25 | 18:08
  Учудващо е , че все още има хора, за които не е ясно , че това е световна конспирация за ново робство , за налагане на тотален контрол на хората на Земята и числеността на населението !
 4. 2020.09.25 | 18:03
  Според НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА ВАКСИНОПРОФИЛАКТИКАТА НА СЕЗОННИЯ ГРИП 2019-2022 г. заболяванията от грип са съсредоточени основно в рамките на 3 – 4 седмици годишно. В периода 2007-2017 средно, в рамките на тези епидемии, са починали около 1500 човека годишно. По време на грипните епидемии, транспортът е пълен с кашлящи, кихащи и сополявещи се хора, но очевидно това не е проблем за никой. Нито за обикновените хора, нито за БЛС. Другите заболявания дори няма да ги коментираме.
 5. 2020.09.25 | 18:03
  В България общата смъртност бележи спад , защото хората намалиха посещенията си при лекарите поради недоверие и финансови причини ! Здравеопазването ни е трагично , лекарите са търгаши с ниска компетенция ! Интересува ги главно джоба им! Имат за пример Чекмеджето !
 6. 2020.09.25 | 17:57
  Управляват ни негодяи и лъжци ! Престъпници и чужди слуги !
 7. 2020.09.25 | 17:55
  За България Коефициентът на смъртност** в промили (на 1000) е следният: Ковид-19 – 0,11 сезонен грип – 0,30 онкологични заболявания – 2,64 сърдечносъдови заболявания (инсулт, инфаркт) – 10,04 обща смъртност – 15,58 Очевиден е делът на „страшния“ Ковид-19!!! Той е по-нисък от този на сезонния грип.
 8. 2020.09.25 | 17:13
  Колкото повече удължавате извънредното положение, толкова повече нито аз, нито приятелите ми и близките ми и познатите ми ще ви спазваме тъпотийте!Всички тотално бойкотираме тия измишльотини!Аз лично нямам вече никакво доверие в медицинските институции, цялото ми доверие към тях е сринато до основи!На лекар ходя само за да си взема медицинско за работа!Казал съм на личната поне 5-6 години да не ме търси за никакви профилактични прегледи и за кръв и урина!Не давам да ме преглеждат и да ме пипат!Не им вярвам и една дума...не, една буквичка на всички тия дивотии които плещят!това е положението!Приятелите ми, близките ми и познатите ми и те не ходят на лекар и на профилактични прегледи!Да не говорим за реимунизации по календар!Лъжци и мошеници!
 9. 2020.09.25 | 17:06
  БЛС осъждала...ами осъдете ме де, че не вярвам в политическия вирус наречен Сарс-Ков-2.Може и като еретик да ме изгорите на кладата, че не вярвам в тъпотийте ви.нещастни лъжци и предатели!Банални и смешни ставате с алчността си и с измислиците си, които придобиха измерение на палодия и пълен фарс!
 10. 2020.09.25 | 16:31
  А колко иначе умряха за тези 8 месеца в България към 80 000 и то предимно от какво от заболявания!? От всичко се умира господа от БЛС, даже и от обикновен херпес и дори от зъб и вие това добре го знаете. Много малко хора твърдят че няма вирус,но повечето са наясно че това е един от стотиците вируси,които ни заобикалят и от които се умира, но за тях тестове (голям бизнес с тях) и статистика няма. Същевременно в следствие на мерките,няколко милиардери продължават да забогатяват със стотици милиарди на фона на разпадащи се икономики,това нормално ли е? А защо държави със строга карантина - за пример Израел,заболяването продължава да расте,а в други без мерки-Швеция и Беларус заболяването спадна с времето драстично и много дълъг период се поддържа така?
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Какво би ви накарало да се тествате за COVID-19?

Избрано от Интернет