Проф. Иван Чалъков: 40% от пробите за коронавируса са компрометирани

Ръководителят на клиниката по УНГ в болница „Царица Йоанна-ИСУЛ“ проф. Иван Чалъков изрази сензационна теза във връзка с коронавирусната пандемия у нас. По думите му, ако се проследи пътят на парите, ще се види накъде отива коронавирусът. Според него става дума за вирус на грипа, разликата е, че е нов щам и иска по-дълго време за създаване на колективен имунитет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14204

На въпрос кой може да провери бройката на обявените заразени от коронавируса, той заяви: "Срещу всички, които сме на друго мнение, се изправи една вирусологична полицейска бухалка. Тази бухалка я държат чиновници, хора, които нямат нищо общо с проблема. Този мач го играем всяка година. 47 години и 23 дни ми е работното време непрекъснато досега“, обяви изтъкнатият специалист по „уши, нос, гърло“ пред БНР.

Вирусолог: За втора вълна на COVID-19 у нас не можем да говорим, първата не е свършила

„Всеки ден се съобщава брой на оздравели. Това е оксиморон. Не могат да бъдат оздравели, след като не са били болни. С изключение на няколкото души, истински болни. В момента имаме около 30 души в реанимационните отделения. Не се казва с какви придружаващи заболявания са тези болни. Те от какво умират?", пита се специалистът.

Проф. Чалъков допълни: „Доказано е, че пробите не се взимат правилно. В дихателния епител има ресни и там се намира вирусът. Тампонът през носа не е проста работа. Там трябва много внимателно да се работи. Не трябва да се взема с памучен тампон. Когато материалът се взема от място, където няма дихателен епител, не правите нищо. Това прави около 40% от пробите компрометирани“.

Проф. Иван Чалъков подчерта, че няма втора вълна, а спорадични огнища. „След две-три години този вирус ще влезе в обикновената противогрипна ваксина. През 2009-2012 година в света не бяха заразени 80 млн. души, както е сега, а 2,5 млрд. души. Тогава никой нищо не каза“.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 14204

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.09.26 | 07:44
  Какви 80 милиона заразени, бе професоре не са ли 32 милиона? 2,5 милиарда преч 2009 2012 от какво заразени от какво? MERS?
 2. 2020.09.25 | 15:44
  Браво, един истински лекар със съвест!
 3. 2020.09.25 | 15:39
  На кого да вярваме-на този истински лекар или на връзкара Мутафчийски Самият Борисов каза,че е тяхно момче и си го движат.Синът на Кантарджиев е шеф на кожната във ВМА.Думата имат вирусолози и специалисти по уши,нос,гърло и пулмолози,а не коремнни хирурзи.
 4. 2020.09.25 | 15:34
  Браво- все още има достойни лекари!
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Уморени ли сте от мерките срещу COVID-19?

Избрано от Интернет