Болните хора от COVID-19 могат да заразят домашните си любимци

  • 20 септември 2020 17:27

  • 458
  • 0
Болните хора от COVID-19 могат да заразят домашните си любимци
© Pixabay

Хората, заразени с Ковид-19, могат да предадат инфекцията на своите кучета и котки, установи канадско проучване, цитирано от Франс прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Новият коронавирус е зооноза, тоест инфекциозна болест, която се предава от животните към хората. И ако е доказано, че домашните животни не способстват за разпространението на заразата, все повече данни сочат, че кучетата, котките, дори и тигрите могат да бъдат заразени с Ковид-19.

Новият коронавирус е открит при две кучета в Япония

Екипът на Дороти Бинзъл, професор в университета в канадския град Гелф изследвал домашни любимци на стопани, заразени с Ковид-19 или проявяващи характерните му симптоми.

Учени потвърдиха способността на кучетата да надушват коронавируса

В първата група, в която попаднали диагностицирани преди по-малко от две седмици пациенти, учените търсели присъствието на вируса чрез PCR тестове при 17 котки и 18 кучета. Всички тестове излезли отрицателни с изключение на един, който изглеждал съмнителен по достоверност.

Откриха антитела срещу COVID-19 при кучета и котки

Във втората група от осем котки и десет кучета, при които диагнозата на техните стопани била с по-стара дата, серологични тестове доказали присъствието на антитела IgG, /признак за стара инфекция/ при четири котки и две кучета и антитела IgM свидетелстващи за скорошна инфекция. Всички котки, носители на антитела, както и едно от кучетата проявили признаците на болестта, като респираторни проблеми, едновременно със заразените им стопани, допълва БТА.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
458 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини