Д-р Симидчиев разкри ще станат ли училищата центрове на COVID-19

  • 20 септември 2020 10:58

  • 1092
  • 0
Д-р Симидчиев разкри ще станат ли училищата центрове на COVID-19
© Личен архив

В училищата заразяването с коронавируса не е проблем, проблем е разпространението на вируса. Училищата няма да се превърнат в центрове на боледуване или в центрове на тежки проблеми за здравната система. Те ще станат още един канал за разпространение на инфекцията към рисковите за боледуване. Трябва да говорим как и защо се разпространява вирусът, а не да говорим конкретно за една или за друга дейност.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Това заяви в интервю пред БНР д-р Александър Симидчиев, експерт пулмолог. Той допълни, че ако имаме система, която може да проследи какво се случва с процеса на разпространение в училищата, ще може да се помисли как да бъде контролиран процесът.

Д-р Симидчиев: Училищата няма да се превърнат в инкубатор, но в разпространител на заразата

Д-р Симидчиев подчерта, че е желателно, когато не можем да се дистанцираме физически, да носим маска. „Маските водят до измеримо положителен ефект на намаляване на честотата на заразяване между хората. Няма публикации в научната литературата, които систематично да показват, че се увеличава вредата от носенето на маски. Ако носим систематично маска, ще имаме по-лека зима, защото ще намалее и честотата на класическия грип, на парагрипа и на другите респираторни вируси“.

В предаването „Неделя 150“ пулмологът припомни, че репродуктивното число на вируса варира от 1-2 докъм 2-0, което означава, че един човек заразява между 1,2 до двама други средно. „Средно взето за популацията един човек заразява между един и двама други. Целта е да свалим заразността под единица, тогава епидемията ще изгасне. Затова физическото дистанциране и носенето на маски целят това“.

По думите на д-р Симидчиев коронавирусната инфекция не е безобидна, „но не е и драматично тежка или особено опасна“. „Трябва да имаме разумна достатъчност в това, което правим като мерки, а тези мерки са лесни и приложими. Ако сме отговорни към социума, в който живеем, ще свалим репродуктивното число на вируса и пандемичният процес ще се самоограничи. Това заболяване не е особено опасна инфекция. То е неприятна респираторна инфекция, която има своите последици, особено за хронично болните хора. Ние можем да управляваме този процес с нашия разум. Тук борбата е между генетичната информация на вируса и на нашия разум. Вирусът използва на всеки генетичната информация, за да се разпространява, но ние не използваме обединения си мозък, за да можем да се справим с този проблем“.

Пулмологът д-р Александър Симидчиев: Маските не могат да бъдат вредни

Пулмологът поясни, че няма данни, че имунизацията срещу класически грип води до различно боледуване от коронавируса. „Положителното е, че премахваме един от играчите, който предизвиква висока температура и респираторни симптоми“.

Д-р Александър Симидчиев прогнозира, че процентът от общо направените тестове, които са положителни, ще нарасне. „Това говори, че вирусът се разпространява повече, но не значи, че се боледува по-тежко. По-тежкото боледуване ще се изразява в покачване на броя на хоспитализираните и на тези в интензивно отделение. С данните трябва да се работи разумно“.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Филип Епитропов
1092 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини