Доц.Чорбанов за COVID-19: Хигиената е положително нещо, но не и маските

  • 10 септември 2020 07:20

  • 5429
  • 7
© Кадър БНТ

Доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН заяви пред БНТ, че  започва късна есен тестването на българската ваксина срещу COVID-19.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33049

Според него около година – година и половина може би ще са нужни, за да има и България ваксина. Той заяви, че толкова е по принцип времето за всяка една страна.

Относно смъртността, доц. Чорбанов заяви, че страните, които в началото на пандемията са се пазили много имат по-ниска смъртност. При Швеция например смъртността в началото беше по-висока, а сега нещата се нормализират, обясни той.

Затова доц. Андрей Чорбанов заяви, че категорично затваряне като това март и април месец, каквото беше у нас, не е било нужно. Според него, ако не е имало информация всеки ден по медиите за коронавируса, нямаше изобщо да разберем за вируса. „Затова пуснете децата си на училище“, призова той родителите.

На въпрос защо в България има толкова нисък брой заразени и смъртни случаи, той отговори, че всичко се основава на гена, начинът ни на живот.

Доц. Чорбанов заяви, че хигиената е положително нещо, но не и носенето на маски.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
5429 7

Свързани новини

Коментари 7

Добави коментар
Инфекционист

2020.09.10 | 09:54

2
Поредният, който от 20 години седи с титлата доцент и търси поле за изява с надеждата някой да го вземе на сериозно... няма да стане докато дрънка глупости и неща, за които е абсолютно некомпетентен. Да отиде в ковид отделение, тогава да се върне и да говори по различните телевизии. Вместо да работи по ваксината и да следи за мутации, този льольо се изявява като 'специалист'. Нищо чудно, че колегите му го знаят като плъх и измекяр.
АБВ

2020.09.11 | 17:01

7
И как точно ви пазят тия дамски превръзки на устните бе, вагини с вагини? Вирусите се предават със слюнка. Как в магазин или трамвай ще се заразиш, след като не говориш с другите - с поглед ли, добиче без мисловна дейност??? Маските ви пазат колкото ви пазят червените конци на китките и тъпите ви талисмани. Мозъци!

2020.09.10 | 10:26

4
Точно, търси популярност като твърди обратното на учени, лекари, институции и т.н. и то не е само за маските, преди казваше, че вирусът не се задържа по повърхности, нито пък че климатичните инсталации го разнасят, което точно обратното, което се видя на кораба Diamond Princess. Но за медиите няма сензация, ако се казва нещо доказано и казвано милион пъти, друго е някой безизвестен да дойде, да го представят като топ специалист, макар че не се знае в каква област, който да обяснява обратното на световно доказани факти. "Робърт Кох инситутът да си гледат работата, Чорбанката от БАН знае повече". Ние българите все знаем повече и най-добре....

2020.09.10 | 09:59

3
Изненада ме твърдението за маските, че са безполезни и опасни при положение, че световни учени доказаха, че ковид се разпространява по въздух..
Stamatis

2020.09.10 | 09:44

1
Малко са тези, учени, които като този казват истината. Останалото е истерия нужна някому. Лошото е, че слабонервните и по-примитивните се хващат на драматизмите на генерал-майори и политици с лъжливи мутри и приказки!
ОН

2020.09.10 | 21:26

6
спри се стаматис не пиши глупости,чорбата,малкото мангърче глупусти пише.не става днес 1утре друго мангъров и той натиска,глупости на търкалета пишете.идете на 1линия борете се ПОБЕДИТЕ и ще ви расберем

2020.09.10 | 10:29

5
doktore sprete sas tazi goliama glupost I laja korona virus istinata e savsem druga doktore I se narica GLOBALIZACIA ili bogatite iskat da vzemat I drebniat biznes na horata i taka da stanat po bogati a bednite po bedni a imeto e praviolno borbata e da se vzeme pecelivshata korona.

Добави коментар

Водещи новини