Пациенти с хепатит са по-защитени от COVID-19

27 август 2020 19:31

Пациенти с хепатит са по-защитени от COVID-19
© pixabay
975 1

Проучване на лекари от столичната болница "Свети Иван Рилски" показва, че COVID-19 се среща по-рядко при пациенти, които се лекуват от Хепатит В.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24262

Проучването е направено сред около 430 души с различни заболявания, които са лекувани в гастроентерологията на болницата през последните 4 месеца, съобщава БНТ.

Коронавирусът уврежда черния дроб на всеки пети заразен

Мартин Бояджиев се лекува от Хепатит С от около 6 месеца. Мъжът е с чернодробна цироза. Имунната му система е слаба. Затова стриктно спазва мерките срещу COVID-19.

"Мия си ръцете, дезинфекцирам се. Нищо друго. Няма нищо страшно. Не живея в страх", каза той.

Терапията на Мартин за Хепатит С е приключила успешно. Пациентите с Хепатит В обаче всеки ден пият лекарство за подтискане на вируса. Предполага се, че то ги защитава и от COVID-19.

"Изчаква се да се види действително във всички фази на инфекцията дали това нещо ще се запази или това е някакво съвпадение. Този медикамент е показал много добри свои качества. Нашите пациенти още в миналото съобщаваха, че много по-рядко боледуват от грип и грипоподобни инфекции", каза от своя страна проф. Красимир Антонов - завеждащ Център за лечение на вирусни хепатити УМБАЛ "Св. Иван Рилски".

Лекарството за Хепатит В не може да се прилага масово за лечение на COVID-19. Няма да послужи и при изработването на ваксина. Руската не е преминала всички тестове за безопасност, казват от Световната здравна организация.

"Към момента не смятаме, че има ваксина, която е безвредна и която би могла се използва от населението на света", каза доц. Михаил Околийски - представител на СЗО за България. Имунизацията срещу сезонен грип също може да подпомогне битката с коронавируса, твърдят от СЗО.

"Касата пусна търга за ваксината за грип. Всичките възрастни хора над 65 години да им бъде осигурена ваксина за грип. Тази година сме предвидили около 180 000 ваксини", заяви проф. Петко Салчев - управител на НЗОК.

Очаква се в началото на септември да бъде сключен и договорът за доставка на ваксините.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24262

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
975 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2020.08.28 | 01:09

1
като ви чета 0лигофренските заглавия и ми става лошо

Добави коментар

Водещи новини