Сифилисът се разпространил в Европа преди Колумб

  • 14 август 2020 19:57

  • 1189
  • 3
Сифилисът се разпространил в Европа преди Колумб
© Pixabay

Учени са открили, че сифилисът и други свързани заболявания вероятно са се разпространили в Европа преди завръщането на Христофор Колумб от Америка, предаде ДПА, позовавайки се на швейцарско изследване.

Досега масово се смяташе, че сифилисът е донесен в Европа от Колумб и неговия екипаж при завръщането им през 1493 г.

Авторите на настоящото изследване от университета на Цюрих са открили патогени на сифилис и други подобни бактерии в проби от човешки останки, поне една от които датира от времето преди Колумб.

Изследователите са идентифицирали и патогени на фрамбезия - инфекция на кожата и костите, която в наши дни е разпространена само в тропически райони, в ДНК проби, произхождащи от Финландия, Естония и Холандия между началото на 15-и и 18-и век.

Сливен продължава да е сред областите с висока заболеваемост от сифилис

Учените са се натъкнали и на неизвестна бактерия от същото семейство. Това заболяване изглежда се е развило успоредно със сифилиса и фрамбезията, но днес вече не съществува.

Изследването хвърля по-ясна светлина върху историята на Treponema pallidum, бактерията, която причинява сифилис. Според изследователите в Европа е имало голямо разнообразие от подвидове още в края на 15-и век, което класическата хипотеза за Колумб не може да обясни.

Учените подозират, че общият предшественик на тези патогени се е развил преди поне 2500 години, като не изключват и възможността той да произхожда от Европа.

Произходът на сифилиса, който засяга само хората и "удря" Европа особено силно между края на 15-и и 18-и век, досега не е изяснен, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
1189 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
винаги

2020.08.14 | 21:15

1
съм знаел, че европейците са заразили индианците!

2020.08.14 | 22:13

3
ти да не си от тези където нямат пари за презервативи и блъскат чикии за по сигурно?

2020.08.14 | 21:31

2
Точно това оборват...

Добави коментар

Водещи новини