Д-р Хасърджиев: Здравната ни система продължава да не е готова да посрещне огромен наплив от хора

Рано влязохме в карантинен период, късметлии сме, че не сме в центъра на Европа и тук няма много бизнеси, няма много полети, съответно коронавирусът влезе постепенно у нас, но виждаме, че не ни подминава и няма да ни подмине. Здравната ни система, за съжаление, не е готова и продължава да не бъде готова да посрещне огромен наплив от хора, които едновременно ще потърсят здравната система. Това заяви в сутрешния блок на БНТ председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев.

Д-р Хасърджиев беше категоричен, че не леглата спасяват човешки животи, а добрата организация, предпазните мерки, информирането на населението, включително възможността хората да имат достъп до лекар, без да се налага да чакат по опашки.

Много българи пушат, показват резултатите от национално представително проучване за употребата на тютюневи и свързаните с тях изделия по поръчка на Националната пациентска организация, каза д-р Хасърджиев.

Проф. Радостина Александрова: Доста обещаващо е лечението на COVID-19 с плазма

Редица такива проучвания, правени до момента, потвърждават тази зависимост. Бихме могли да кажем, че поне 40% от българите са устойчиви пушачи. За последните 10 години броят на пушачите не намалява, посочи той.

По думите му голяма част от хората съзнават рисковете или поне знаят за тях.

Хасърджиев призна, че трябва да бъде променен начинът, по който се общува с хората, тъй като е факт, че всички държави в Европа имат добри успехи в борбата с тютюнопушенето, докато България, която е най-бързо изчезващата нация, с най-болно население и страната, в която не се прави нищо в тази посока.

Тревожното е, че около 20% от пълнолетните вече са твърди пушачи, каза още д-р Хасърджиев.

Коментари

  1. 2020.08.11 | 10:06
    След като такива "лекари" като Мангъров убеждаваха населението , че няма корона вирус, какво се очаква! И хора по площадите, без маски, есента ще е бум!
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет