Майка на дете, заразено с COVID-19: Държавата бори вируса? Да, ама не!

Майка на дете, което излиза с положителен резултат за коронавирус по време на летен лагер извън София, споделя в публикация във Фейсбук перипетиите, през които е преминала тя и семейството ѝ и най-вече изключително сложната комуникация с представителите на РЗИ-София.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

Публикуваме разказа на Десислава Матева без редакторска намеса:

Сблъсъкът ми с Ковид19 – разказ от първо лице. Давност: последните 14 дни
Реших да споделя преживяното от мен, семейството и приятелите ми през последните 14 дни, така че да се опитам да извлечем необходимите поуки и да направим следващите се изводи.
Предисторията: Затворена група от деца от София организирано провеждат лагер извън София. На мястото на лагера са само те – без други външни посетители и гости на хотела. Лагерът продължава 10 дни. При завръщането им някои родители решават да изследват доброволно децата си с ПСР. Едно от децата излиза позитивно. Уведомяват организатора на лагера, който уведомява незабавно останалите родители. Почти всички родители започват спешно ПСР тестуване на децата. Само за няколко дни излиза, че над 7-8 деца са с позитивни резултати. Повечето от тях са без никакви симптоми. В това число и малката ми дъщеря – позитивна, но без симптоми.

Следва: Незабавно уведомяване от лабораторията. Незабавно позвъняване от личните ни лекари от Груповата практика към Поликлиника България – адмирации, нямам думи!

134 са новозаразените с COVID-19 у нас, трима са починали

Следва и позвъняване от РЗИ – разбира се в първия делничен ден, защото кой ти работи през уикенда, ама нищо чудно да вземат 30% увеличение през септември за работа на първа линия. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска информация за организатора на лагера, нищо че хората бяха готови да дадат списък с децата и да отговорят на всякакви въпроси. Да не си мислите, че някой от РЗИ поиска контактните лице на всяко едно от позитивните деца! Нищо подобно – ние известихме всичките си приятели, които са били контактни с нас последните дни преди теста. Всеки от родителите проведе на собствена издръжка и отговорност всичките необходими изследвания и се самоизолира до излизането на резултатите от тестовете!

Горното да се знае, когато следващия път чуете от медиите как държавата бори клъстъри и огнища! Ние бяхме клъстър реално, но никой не се поинтересува от това! Горното да се знае също така, когато чуете, че българите не са самодисциплинирани и не умеят да спазват правила! Почти всички родители, част от тях маргинали разбира се, на собствена издръжка предприеха незабавни действия по изолиране и превенция на заразата!

РЗИ ни определиха ден и час след 14 дни за ПСР тестуване на дъщеря ми и всички от домакинството ни, които бяхме под карантина. Да, ама се оказва, че това е било така за нас! На други родители са казали, че само позитивното дете се изследва на 14-ния ден, но не и членовете на семейството под карантина. На едните са казали, че ще отидат на място, на други – сами да отидат. На едни са връчили заповеди, на други – не! Ние и до ден днешен нямаме заповед!

Бяхме инструктирани по телефона – „на собствен ход, със собствен транспорт“ за ПСР в РЗИ след 14 дни - повториха го няколко пъти да не би да имам очаквания, че ще дойдат у дома!

Отидохме на заветния ден в лабораторията на РЗИ – чудно и китно място! На входа пише „Вход за външни лица забранен“, ама от охраната казват – "влизай, влизай", без да питат бомба ли ще хвърлям, или цветя ще поднасям!

Няма никакъв списък на лицата, които подлежат на изследване, респективно лицата, които са били поставени под карантина. Спокойно можех да заведа детето на съседката и да го представя за болната ми от Ковид19 дъщеря. Също така можех спокойно да дам трите имена и ЕГН-то на майка ми например, защото никой не ми поиска нито лична карта за мен, нито някакъв удостоверителен документ, че това са моите деца. Носех документ за самоличност за себе си и удостоверения за раждане на децата – не ми потрябваха!

Проф. Радостина Александрова: Доста обещаващо е лечението на COVID-19 с плазма

Резултатите от изследванията: получават се като при мълчалив отказ. Ако не ти се обадят, отрицателен си. Ако ти се обадят – ще видим тогава. Понеже не вярвам на администрацията и нейното обаждане, реших да проверя по телефона след 2 дни. От трите позвънявания на номерата за Ковид19, оповестени на сайта на РЗИ София, получих 3 различни информации. Първо, разбира се, беше традиционното – ами не знам, питайте лабораторията. Второто беше – от сайта си вземете телефона на лабораторията, не знам защо не вдигат. Третото беше – моля, дайте си ЕГН-та, тук имаме цялата информация, сега ще проверя! И се оказа, че можело – информация за начало и за край на карантината, информация, че тестовете ни са наистина отрицателни и информация, разбира се, че се получават срещу лична карта на регистратурата след няколко дни. Нямало такова нещо като изпращане по електронен път!

Изводи:
1. Мерките и действията са палиативни и спорадични и не съответстват на нищо чуто или видяно по медиите, че администрацията на държавата се бори със заразата.
2. Няма никаква последователност и алгоритъм на действие – установяване на контактни, заразни, превенция, тестуване, даване на уеднаквени инструкции и предписания за действия и т.н. Всичко зависи от усмотрението на съответния служител от РЗИ, който ви обслужва и от вашия късмет, разбира се, за да не попаднете на някой, който за първи път установява кой е, от къде е и защо е там.
3. Развитието, в това число превенцията срещу болестта е оставено основно на самосъзнанието на хората, желаещи да оцеляват и да предпазват близките си и социума като цяло.

Не ми се мисли какво ни чака от 15 септември! Да стягаме портфейлите, че тестът е само 110 лева на човек! Апропо, болестта премина безсимптомно при дъщеря ми. Ние от семейството не бяхме заразени. По съвет на нашия приятел д-р Делиева – не сме й давали никакви медикаменти до появата на симптоми. Такива не се появиха, Слава Богу!

Младежта - мощен разпространител на вируса

Хайде, със здраве и на късмет да ви е с РЗИ и супер загрижената за здравето ни държава, която 6 месеца по-късно след старта на извънредното положение няма разработен уеднаквен алгоритъм за действие!

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12521

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.08.11 | 15:10
  Предполагам, че си жена, та...Пуснала си цели 6 коментара с еднакъв текст, който е налудничав. Кому е нужно това? Прочитайки го веднъж, не е нужно да се чете повече. Той по принцип нищо не казва. Моето мнение е - и децата, и възрастните, имат нужда от почивка. Който го е страх, не ходи никъде. Който не го е страх - върви. Един тест е 110 лв. Държавата едва ли има толкова пари да изследва всеки преди да тръгне нанякъде, или като се върне. Всеки сам си преценява-добра ли е хигиената, какви са условията. Не можеш да казваш, че местата за почивка са развъдници на зараза. И аз ходих на почивка и съм жива, здрава, незаразена. Преценила съм. А жената, описала проблемите си, е абсолютно права. Моя приятелка се беше заразила с Ковид. Нито изследваха родителите ѝ, с които живее, нито децата ѝ. Само нея и отново всичко се случваше по телефона. За липсата на организация където и да е в институциите, има обяснение - в държавата цари хаос и тонът се задава от едно място и това го знаем всички. Не е нужно да пишете излишни хвалебствия за тоя и оня.
 2. 2020.08.11 | 10:06
  Абсолютно вярно е всичко написано от госпожа Матева за РЗИ София. Сблъсках се с проблема от първо лице във фирмата, в която работя. След констатиране на болни лица сами си определихме 14 дневна изолация и прекратихме работа и сами си плащахме тестовете. Бяхме направили списък с контактните лица, но никой не ни го поиска.РЗИ дори не ни потърси. След като болните бяха излекувани се върнаха на работа, така че на държавата не и пука и за бизнеса, а само за парите, които може да се откраднат под мотото Ковид 19 и за това хората да са уплашени, за да не надигат много, много глава, та управляващите да са вечно на власт.
 3. 2020.08.10 | 16:04
  Тая кво лъже само, Бойко изгради държава за чудо и приказ и ни води към нов златен век, здравеопазването ни е номер 1 в Европа!
  1. 2020.08.11 | 10:03
   блажени са вярващите амин
 4. 2020.08.10 | 17:08
  Не ви е виновна държаватааа! Манталитета на народа е виновен. Ние сме си виновни! Ние си го правим. Тъкмо да тръгнем нагоре и стадо глупави малоумници спи по улиците. Все гледаме в чуждата паница, все чашата е полупразна!! Аз съм сигурен ча тая дето ми хленчи какво и се е случило на работата която работи по цял ден павка цигари и скатава ама иначе много знае кой е на първа линия и работи!
  1. 2020.08.11 | 10:01
   малоумно изказване ,така сме тръгнали на горе че не мойм се спря тапанар
 5. 2020.08.10 | 18:49
  Е па нали нема таков вирус ма.
 6. 2020.08.10 | 15:57
  Общо взето, рзи са претоватени, така че не очаквам да са кой знае колко адекватни. За алгоритмите трябва да кажат от медицинския съвет, а те пък дадоха 1 пресконференция на която ръководителя му сричаше като чавдарче пред строя. На втората пресконференция се самозакриха. Мангърчавите се изсраха и това беше. Хаоса е голям, но не е само коронавируса, има икономика има протести. Това е положението. Борбата с корона вируса няма каква да е в момента освен палиативна, няма ваксина, няма конкретно лекарство, няма лечение. С течение на времето трупаме информация, но засега освен палиативни грижи, дистанция, дезинфекция и карантина друго няма. Да е жива и здрава майката и семейството и, нека спазват дисциплина и да не се бунтуват излишно. Всички сме в стрес.
  1. 2020.08.10 | 16:16
   И аз мисля, че не трябва да се пращат. От друга страна трябва да се социализират, че иначе става страшно. Вируса е кофти, ама липсата на социални умения може да е по кофти. Ето сега ще тръгнат и на училище, добре че не взимам решения... Най-голяма нужда има от точни и бързи тестове, за сега няма такива, а биха свалили много напрежение от хората - болен ли съм, не съм ли.
  2. 2020.08.10 | 16:06
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на зараза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
  3. 2020.08.10 | 16:06
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на зараза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
  4. 2020.08.10 | 16:06
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на зараза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
  5. 2020.08.10 | 16:06
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на зараза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
  6. 2020.08.10 | 16:06
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на зараза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
  7. 2020.08.10 | 16:05
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на затаза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
  8. 2020.08.10 | 16:05
   За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на затаза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
 7. 2020.08.10 | 16:06
  За да няма глупави проблеми децата не трябеа да се пращат по тия развъдници на зараза. Там рискът е много голям, тъй като никой не ги изследва преди да заминат, а и относно хигиената е голям проблем.
 8. 2020.08.10 | 14:02
  фейк нюз! тази жена - Десислава Матева е платен провокатор, аз го знам защото имам вътрешна информация. не стига че взе 1800 лева, пък сега плюе по държавата
  1. 2020.08.10 | 16:04
   Вие сте ЕДИН ГОЛЯМ ФЕЙК. Ако не бях възпитана, щях да Ви нарека ЛАЙНО.
  2. 2020.08.10 | 14:41
   абсолютно вярно е всичко написано от жената.Аз минах пи същия път само че във Варна.От РЗИ не вдигаха телефона и не им дремеше за нищо.
  3. 2020.08.10 | 14:15
   Бойко ,не се оправдавай отново с лъжи ХАХАХА
 9. 2020.08.10 | 15:45
  Всичко написано е вярно.За огромно съжаление!Има и още нещо,което е изключително тревожно.Една част от самите медицински работници НЕспазват правилата за маски,дезинфекция и дистанция!!!Преминават по пълните с пациенти коридори с маска под брадата,спират се и си говорят с пациенти вез маски и т.н.
 10. 2020.08.10 | 14:52
  Дано има повече съвестни хора като Десислава.
 1. 1
 2. 2

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет