Защо спряха парите за българската ваксина срещу COVID-19?

Доц. д-р Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН коментира, че когато и да стане ваксината срещу коронавирус ще бъде патентована у нас, независимо че от Фонд "Научни изследвания" отказа финансиране на проекта. Той получи 94 точки от общо 100. Така проектът остана сред резервите. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12712

Доц. д-р Пенка Петрова каза пред БНТ, че са били нужни 300 000 лева финансиране за завършването на фаза 1 с клиничните изпитания. За българската ваксина ще помогне Института "Пастьор" във Франция. Оттам са заинтересовани, че проектът предвижда изготвянето на протеинова ваксина.

Финансират проекти за COVID-19, но не и българската ваксина

"Може да открие голям път за ваксините в бъдеще. Това е ваксина срещу голям брой коронавируси, не само срещу COVID-19. Няма да има нужда от реимунизация. Не можем да говорим за цена, тъй като прототипът още не е проверен", каза доц. Петрова.

Тя потвърди, че към момента 218 ваксини се разработват, 10 от тях са в много напреднал етап,а четири вече са във фаза три - проверка при доброволци. Учените обаче не очакват ваксината срещу коронавирус да е готова скоро.

"За безопасност ваксината трябва да бъде проверявана в течение на две години. Българската също. БАН започна още през март активни действия срещу пандемията. Проектът за ваксината беше част от цялото направление на БАН, но не получихме финансиране и за този проект, имаме само дарения", каза тя.

"Главният начин за финансиране е Фонд "Научни изследвания". По-добро би било едно целево финансиране за определени институти, болници или др."

Попитана за очаквана втора вълна на COVID-19, доц. Петрова каза:

"Това са евентуални прогнози. Ние не виждаме такива възможности. Броят на заразените намалява спрямо предходните седмици. Тенденцията е към ограничаване на инфекцията".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12712

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

  1. 2020.08.05 | 10:32
    Щото на гладните гербери някоя компания е бутнала едни комисионни, за да се купи вносна
  2. 2020.08.05 | 09:10
    Не щем родно,искаме внос !!! Хем няма да се мъчим да произвеждаме хем ше сме на далавера .. купуваш на 5 продаваш на 500 и за рушвети ше има и келепир ше падне ....
  3. 2020.08.05 | 07:58
    шамани, шамандури, баняджии... че никой друг не им верва на глупостите е ясно, ама те самите верват ли си като ги плямпат тия?
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Имате ли познати, преболедували или станали жертви на COVID-19?

Избрано от Интернет