Проф. Ива Христова с важна препоръка как да избегнем COVID-19

  • 31 юли 2020 12:54

  • 19934
  • 3
Проф. Ива Христова с важна препоръка как да избегнем COVID-19
© Pixabay

Не бих казала, че се ожесточи вирусът през топлото време. Напротив,  топлото време все пак би трябвало да е намалило разпространението му, но от другата страна на везните са нашето поведение, разхлабените мерки, свободното ни контактуване и всички отпаднали рестрикции, които наклониха везните на тази страна. Това отбеляза проф. Ива Христова, заместник-директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Пред БНР тя коментира, че броят на заразените многократно се увеличи последните седмици. По думите й е глобален проблем, че пандемията продължава "масирано да се ускорява". Тя заяви, че факторите са много.

Пулмолог обясни защо COVID-19 уби 33-годишния борец Николай Щерев

"На Балканите положението е тежко. Ако при нас са над 11 000 случая, в Румъния са може би четири пъти колкото нашите, в Сърбия може би два пъти. Много случаи има в Косово, Черна гора, Албания. Това е световна тенденция. Репродукционнот число е над единица", поясни проф. Христова. 

Специалистът отрече, че надписване на числа няма. Подчерта, че има огромна маса безсимптомни и няма как да има манипулация. 

"Броят на случаите, които се обявяват, това са новозаразени – това не е брой положителни тестове от общия направен брой тестове. На един пациент може да се направят няколко теста. Може на един пациент предварително той да се знае, че е положителен и да си прави втори тест", обясни проф. Христова.

И подчерта, че е важно да спазваме елементарните противоепидемични мерки, да ограничим контактите си, да избягваме контакти, особено на закрито, с големи групи хора.

"Ново покачване през есента и зимата е неминуемо", предупреди проф. Христова.

По думите й трябва да променим поведението си за есента, когато се очаква втората вълна. Тя каза, че хората трябва да се научат да се пазят. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
19934 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
a

2020.07.31 | 13:58

1
Ива Христова с важна препоръка как да избегнем COVID-19 Пазете се. Това е ВАЖНАТА ПРЕПОРЪКА. Този сайт започна да ми пада в очите много яко
До Как да се научат хора

2020.07.31 | 15:31

3
"Резултата ще е масов мор при появата на нов,по-опасен и смъртоносен вирус и поради съществуващото недоверие на обществото!!!" Резултатът от какво ще е нов, по-опасен и смъртоносен вирус? От това, че не вярваме и за да повярваме, ще ни пуснат такъв вирус ли?
Как да се научат хора

2020.07.31 | 14:33

2
които открито отказват да приемат че въобще има такава зараза. Една част от лекарите упорито втълпява че няма зараза като в същото време твърди че от този вирус не се мре. Самата медицинска общност е разделена. Резултата ще е масов мор при появата на нов,по-опасен и смъртоносен вирус и поради съществуващото недоверие на обществото!!!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини