Код здраве: Ковид-19 и наследството, което оставя на белия дроб

  • 31 юли 2020 11:10

  • 4745
  • 0
© Pixabay

В днешния епизод на здравното ни предаване „Код здраве” водещата Радина Василева разговаря с една млада надежда в областта на пулмологията – специализантът по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“ гр. София д-р Елеонора Стаменова, която наследява страстта към професията от своя баща д-р Мирослав Стаменов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

„Много голяма част от заразените с Ковид-19 попадат при нас, пулмолозите. В рамките на часове болестта стига до белите дробове и става причина за двустранна пневмония и много бързо прераства в едно от тежките й усложнения – респираторен дистрес синдром”, алармира д-р Стаменова.

Как обаче да различим дали имаме коронавирус или става дума за някой от актуалните летни вируси? По думите й коронавирусът протича с разнообразна симптоматика, като една част от болните имат задух, кашлица със или без отделяне на храчки, бързо повишават температурата си около 38 градуса. При други обаче болестта протича без тези характеристики. Вместо това се оплакват от диария, загуба на вкус и обоняние, стомашно-чревен дискомфорт, които често се бъркат именно с летния вирус, който върлува в момента.

„Ако има влошаване в общото състояние, покачване на температурата, ако пациентите са били в контакт с вече потвърден случай на позитивен за коронавирус, трябва да си направят тест за Ковид-19. В момента няма практика личните лекари да дават направление за ПСР тест. По препоръка на джипито те трябва да посетят лаборатория. Ако резултатът е позитивен трябва да отидат в инфекциозно отделение, откъдето да им кажат дали е необходимо да останат в болницата или може да се лекуват у дома”, разяснява д-р Стаменова.

Част от хората, които попадат в рисковите групи, освен болните от хронични белодробни болести като астма и ХОББ например, са пушачите. "При нас голяма част от пациентите са зависими от никотина. Пушачите имат два пъти по-голям риск от заразяване с Ковид-19. Тютюнопушенето е много тежка зависимост и не всеки може да се откаже от него. Много често тази зависимост не може да се прекрати просто така. Имаме пациенти, които често изпадат в депресии, дори стигат до опити за самоубийство. Затова по-малко вредната алтернатива са т.нар. системи за нагряване на тютюн”.

Кои са най-честите деформации, които причинява Ковид-19 на белите дробове, какво установява комисията, която е сформирана за проследяване на тези болни в УМБАЛ „Св. Анна”, какви мерки трябва да вземат болните от хронични белодробни заболявания, както и още интересни въпроси ще откриете във видеото:

Кой е днешният ни гост накратко:

Д-р Елеонора Стаменова е родена в Ботевград. Баща й – д-р Мирослав Стаменов е специалист-пулмолог в МБАЛ-Ботевград. Интересите й в областта на белодробните болести започват в ранните й студентски години, когато активно участва в организиране на събития и лекции, свързани с Борбата с тютюнопушенето. Член на фондация “INSPIRO”, лекар в медицински център „INSPIRO”, лекар-специализант по белодробни болести в УМБАЛ „Св. Анна“-гр. София.

Гардероб водеща:

Ако тази тема ви е била интересна, но и полезна – абонирайте се за „Код здраве“ в:
iTunes
Spotify
Google Podcasts
Soundcloud
Overcast
Castbox
Pocket Casts
Както и през RSS

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4745 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини