Програмите за превенция на ХИВ - как ще се отрази спирането им?

  • 30 юли 2020 07:31

  • 394
  • 0
Програмите за превенция на ХИВ - как ще се отрази спирането им?
© Кадър БНТ

Всички програми за превенция на ХИВ и СПИН спряха - така значително се намалява възможността за откриването на нови серопозитивни от рисковите групи на наркозависимите и предлагащите сексуални услуги. Проблема коментира в Сутрешния блок на БНТ доц. д-р Нина Янчева, началник на отделението за придобита имунна недостатъчност в Инфекциозна болница в София.

"Хората от рисковите групи за ХИВ предпочитат да се изследват профилактично в кабинетите на неправителствените организации поради анонимността. Важен факт е, че тези неправителствени организации извършват работа на терен, където са съсредоточени хората от рисковите групи и след първоначален положителен тест съдействат в последващ етап за потвърждаване на диагнозата, насочване на пациента към съответстващи отделения за ХИВ", каза доц. Янчева.

Бразилец може да се окаже първият излекуван от ХИВ

Тя подчерта, че много важна част от работата на кабинетите на неправителствените организации е социалната и психологическа подкрепа на хората, живеещи с ХИВ, защото тази диагноза все още е шокова заради стигмата в обществото. Подпомагат и пациентите да се придържат към назначената терапия.

Д-р Янчева съобщи, че има забавена обществена поръчка за превенция на ХИВ, поради която една от неправителствените организации няма финансиране, за да може да работи. Останалите неправителствени организации имат финансиране и по други проекти и те не спират да работят.

"Организацията, останала без финансиране, се занимава с една много пациентска група - употребяващите интравенозни наркотици и приключването за момента на тяхната работа със сигурност ще се отрази точно на тази рискова група", отбеляза д-р Нина Янчева.

В ООН притеснени, че допълнителни 500 000 заразени с ХИВ могат да починат в Африка заради кризата с коронавируса

Броят на новодиагностицираните годишно е приблизително еднакъв - около 200. От началото на тази година до момента броят е доста по-нисък в сравнение с предишни години, но може би има значение и коронакризата, съобщи доц. Янчева.

Последвайте канала на

Novini.bg
394 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини