Британски учени установиха шест различни варианта на COVID-19

  • 17 юли 2020 20:21

  • 4024
  • 1
Британски учени установиха шест различни варианта на COVID-19
© Getty Images/Guliver

Британски учени анализираха данните от мобилното приложение за проследяване на симптомите на COVID-19 и установиха, че има шест различни варианта на болестта, причинявана от новия коронавирус, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33002

Изследователи от "Кингс колидж" в Лондон установиха, че тези шест варианта на болестта се характеризират с определен набор от различни симптоми и са свързани с нивото на острота на инфекцията, включително с евентуалната необходимост пациентите да получават помощ, за да дишат.

Находката ще помогне на лекарите да прогнозират кои пациенти с COVID-19 са изложени на най-висок риск и вероятно ще се нуждаят от болнично лечение при следваща вълна на заразата.

Френски учени откриха "запазената марка" на COVID-19

"Ако можете да прогнозирате кои хора ще се нуждаят от помощ на петия ден, ще имате достатъчно време да се погрижите за тях, да наблюдавате нивата на кислород в кръвта и на кръвната захар и да гарантирате, че са достатъчно хидратирани", казва д-р Клеър Стийвс, съавтор на изследването.

Освен кашлица, треска и загуба на обоняние, често изтъквани като трите ключови симптома за COVID-19, данните от приложението показват и други симптоми като главоболие, мускулни болки, умора, диария, объркване, загуба на апетит и недостиг на въздух.

Развитието на болестта също варира значително - от леки, грипоподобни симптоми или обрив до остри симптоми и смърт.

Резултатите от изследването бяха огласени, но все още не са оценени от независими експерти. Според авторите му симптомите в шестте варианта на болестта се групират така - грипоподобни без треска, които включват главоболие, загуба на обоняние, мускулни болки, кашлица, възпалено гърло, болка в гърдите, липса на повишена температура; грипоподобни симптоми с температура - с главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите, без кашлица; стомашно-чревни - с главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, диария, възпалено гърло, болки в гърдите, без кашлица.

Лондон ревизира данните за смъртността от COVID-19 след изследване

Следват по-острите варианти на болестта.

Ниво едно на тежка форма, умора - симптомите са главоболие, загуба на обоняние, кашлица, треска, промяна на гласа, болка в гърдите, умора.

Ниво две на тежка форма, объркване - главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, треска, промяна в гласа, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулни болки.

Ниво три на тежка форма, коремни и дихателни проблеми - главоболие, загуба на обоняние, загуба на апетит, кашлица, треска, промяна на гласа, възпалено гърло, болка в гърдите, умора, объркване, мускулни болки, недостиг на въздух, диария, коремна болка.

Пациенти с последните три изброени варианта на болестта е по-вероятно да се нуждаят от болнично лечение и от помощ при дишане, казват учените.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
4024 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Lisa

2020.07.18 | 01:51

1
Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влизай в -- Sexcris.Com

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини