Френски учени откриха "запазената марка" на COVID-19

Екип учени от различни институти във Франция смятат, че са разкрили "запазената марка" на Ковид-19 - пораженията, които вирусът нанася при всички пациенти с тежка форма на заболяването, съобщи електронното издание Медикъл Експрес, цитирано от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18833

В статия, публикувана в сп."Сайънс", специалистите описват проучването си върху пациенти с Ковид-19 във Франция.

Франция обещава 7,6 млрд. евро за по-добро заплащане на болничния персонал

Учени от цял свят изследват новия коронавирус SARS-CoV-2 и инфекциите, които предизвиква, от появата на пандемията.

Една от характеристиките на тези инфекции е различната степен на проява на симптоми - някои хора не проявяват симптоми, други пък са толкова зле, че не могат да дишат. Учените смятат, че ако бъде намерена причината за различните реакции на инфекцията, лесно ще се стигне до терапия за пациенти с тежка форма на заболяването.

Френските специалисти са изследвали 50 пациенти с различни симптоми във френски болници. След като анализирали кръвни проби, имунни клетки и други проби от пациентите, учените стигнали до "подписа" на болестта при пациенти с тежки форми - комбинация от дефицит на интерферонов отговор и остро възпаление.

Според тях това е "печатът", "запазената марка" за всички пациенти с тежка форма на ковид-19 и откритието им може да доведе до терапии за усилване на интерефороновия отговор на инфекциите заедно с намаляване на възпалението.

Специалистите са установили, че критично болните пациенти имат дефицит в отговора на интерферон тип I - протеин, който се използва от имунната система за борба с инфекциите. В допълнение на този дефицит са налични по-високи от нормалните нива провъзпалителни сигнали.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18833

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Коя ваксина срещу COVID-19 бихте си поставили?

Избрано от Интернет