Специалист: Нормално е при отпускане на мерките броят на заразените да расте, но трябва да се забранят масовите събирания

  • 09 юли 2020 10:09

  • 2205
  • 1
Специалист: Нормално е при отпускане на мерките броят на заразените да расте, но трябва да се забранят масовите събирания
© Булфото, архив

Не трябва да драматизираме ситуацията с рекордния брой заразени на ден у нас. Това каза в предаването „Пред всички“ по „Хоризонт“ д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

„Нормално е при отпускане на мерките броят на новозаразените да расте. Нормално е при увеличаване на броя на тестваните,да е по-голям и броят на новозаразените", коментира специалистът.

Нов антирекорд! 240 са новите случаи на COVID-19 у нас

Все пак обаче той отбеляза непоследователните и дори неадекватни мерки на управляващите по отношение на мерките за ограничение на заразата.

"Благодарение на неадекватните и непоследователни мерки като общество ще платим много висока цена заради ударите, които понасят икономиката и туризмът", смята Кацаров.

И добави:

„Учените разработиха модел, при който се смята, че трябва се вземат мерки за ограничаване на инфекцията, ако броят на седмично заразените надхвърля 35-40 души на 10 хиляди население, не трябва се гледа дневният брой. За нашите условия това означава ако седмичният брой надхвърли 2500 - 3000 новозаразени случаи, или среднодневно по 300-400 новорегистрирани случаи. Това би било сигнал за предприемане на нови мерки за ограничаване на пандемията“.

Според д-р Кацаров и в момента риск за здравната система от недостиг на легла няма, не е необходимо болниците да се презапасяват с предпазни средства. Той настоява, че правилно е за известно време трябва да се ограничат масовите събития, в това число и посещенията на мачовете.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2205 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.07.09 | 10:37

1
e kakvi po goliami masovi sabirania ot prostotata na ciganskiat vi premier da pusne 12000 na mac eto tozi boklum e za sad za umishlenno zaraziavane na naciata sas tozi virusb tova e I negovata cel kolkoto povece bolni tolkova povece pari za nego i slugite mu.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини