Проф. Ангелов за COVID-19: Нещата са контролируеми

  • 09 юли 2020 08:12

  • 2164
  • 1
Проф. Ангелов за COVID-19: Нещата са контролируеми
© Кадър - Нова телевизия

Това, което се случва в момента е очаквано, заради това, че не се спазват мерките. Цифрите на заразените днес са доста по-големи от предишните дни. Но все пак, ако погледнем колко от тези хора се нуждаят от болнична помощ, нещата са контролируеми. Това заяви в ефира на Нова телевизия директорът на УМБАЛ „Александровска” проф. д-р Костадин Ангелов.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

По думите му много от болниците, включително в Пловдив, са препълнени. "Малка част от заразените обаче се нуждаят от апаратна вентилация. В Интензивните отделения все още има свободни места, което означава, че ситуацията е под контрол", категоричен бе той.

На въпрос кога ще се запълнят болничните легла, проф. Ангелов не се нае да прогнозира. "Видяхме, голяма част от прогнозите, дадени в началото, не издържаха във времето. Ако видим, че тази ситуация започне да заплашва капацитета на лечебните заведения, ще се вземат мерки. Бе дадена възможност на всеки Областен щаб да предприема индивидуални мерки. Не мисля, че пак трябва да се връщаме към барикади и да затваряме градове, но тези мерки са възможни", посочи още лекарят.

Той коментира и темата с недостиг на медицински персонал. „Тенденцията за недостиг на професионалисти по здравни грижи е световен проблем. И в световен мащаб хората, които имаха нужда от апаратна вентилация, бяха обгрижвани от всякакви специалисти, не само инфекционисти. И у нас е така”, обясни специалистът.

Нов антирекорд! 240 са новите случаи на COVID-19 у нас

За схващането, че няма такъв вирус и той се използва, за да се източват пари, той заяви, че не е запознат как е възможно чрез такива пациенти да се източва Касата. „Клиничната пътека за коронавирус в момента е 600 лева. Категорично това не е златна кокошка. Това е горещ картоф, който възпрепятства хората да постъпват в болницата”, заяви директорът на УМБАЛ „Александровска”.

И още веднъж напомни, че най-важна е самодисциплината и самосъзнанието на хората.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2164 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.07.09 | 09:32

1
Ходи се наври в чувалите и хладилниците де ги бръщолевеше, нещастник

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини