Мутацията на COVID-19 позволява вирусът да се размножава по-добре

  • 03 юли 2020 12:12

  • 1585
  • 2
Мутацията на COVID-19  позволява вирусът да се размножава по-добре
© Pixabay

Щамът на COVID-19, който циркулира в момента е по-заразен от този, който се появи в Китай.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Това показва ново проучване на научното сп. Cell, публикувано в DW.

Резултатите показват още, че вирусът в момента се предава много по-лесно, отколкото предишното проявление на вируса, предаде бТВ.

„Смятам, че лабораторното изследване показва, че вирусът има мутация, която му позволява да се размножава по-добре. Нямаме доказателства дали това влошава здравословното състояние на човек, просто изглежда, че вирусът репликира по-добре и е по-лесно преносим“, смята топ US инфекционистът Антъни Фочи.

Изследователи от Националната лаборатория в Лос Аламос в Ню Мексико и университета „Дюк“ в Северна Каролина си партнират с изследователска група в Шефилд, Великобритания. Учените открили, че настоящият вариант на вируса – D614G – има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки. 

Изследователският екип провел допълнителни експерименти, анализирайки данни за 999 британски пациенти, хоспитализирани с COVID-19. Те наблюдавали, че тези с новия вариант имат повече вирусни частици в тях, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им. 

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.

На този етап проучванията все още не могат да дадат ясен отговор какво ще бъде бъдещето на заразата. Според експертите, въпреки че COVID-19 се смята за по-заразен, има възможност предаването между хората да бъде ограничено.   

Вирусологът от Университета в Йеил – Нейтън Грубо, който не е участвал в проучването, посочва, че резултатите не трябва да променят разбирането на обществото за коронавирусната инфекция.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1585 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
разочорование

2020.07.03 | 16:27

2
Срещу пандемията трябва непрекъснато да се мият улиците а през нощта да се пръскат улиците и ветрините с дезинфектант. Освен това да се носят маски и да се спазва дистанция.
123

2020.07.03 | 12:56

1
Подобрихте ли го? Гадове мръсни,за разстрел!

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини