Безопасна форма на ултравиолетова светлина убива коронавирусите във въздуха

  • 25 юни 2020 12:54

  • 2597
  • 2
Безопасна форма на ултравиолетова светлина убива коронавирусите във въздуха
© Pixabay

Окачени осветителни тела, излъчващи безопасна форма на ултравиолетовата светлина, могат да се окажат ефикасно средство за унищожаване на новия коронавирус, който причинява болестта COVID-19, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Излагането на далечна ултравиолетова С светлина (far-UVC) унищожава 99 процента от вируса, обяснява ръководителят на изследването д-р Дейвид Бренър от Колумбийския университет.

Нашенец изобрети лампа, унищожаваща коронавируса

За целите на проучването специалистите са поставили коронавирусни частици в малки капчици, носещи се във въздуха през осветителни тела, излъчващи въпросната светлина. Изследователите след това са събрали вирусите, за да тестват колко от тях все още са активни. В изследването са използвани коронавируси, причиняващи настинка, допълва БТА.

"Продължаващите ни изследвания обаче показват, че коронавирусът, причиняващ болестта COVID-19, може да бъде унищожен по същия начин. Идеята е да се използва окачено осветление на обществени места, което постоянно унищожава микробите, в това число и новия коронавирус, допринасяйки да се ограничи разпространението му", допълва специалистът.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2597 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
....

2020.06.25 | 15:25

2
Е то това беше ясно още преди 100 години. Озонатори и UVC лъчи.
Добрутро!

2020.06.25 | 14:35

1
Сега тези апарати дето я излъчват,ще изчезнат.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини