Имунолог: Не, коронавирусът не се стреми да убие човека

  • 22 юни 2020 09:24

  • 4505
  • 12
Имунолог: Не, коронавирусът не се стреми да убие човека
© Pixabay

33-ма са новозаразените с COVID-19 у нас, а общият брой на заболелите от началото на пандемията е 3905 души. Има твърдения, че началото на коронавируса започва от мутация на вируси между животни, а впоследствие се предава на човека. 

,,С течение на инфекцията на епидемията се очаква вирусът да намали своята активност, но мисля, че това още не се е случило. Твърде рано е за това. Зависи от генетичните мутации, които стават във вируса'', обясни имунологът проф. Христо Тасков.

Според него вирусът се стреми да не убие човека, а да се адаптира към него. 

,,Това се случва с много вируси. С течение на времето вирусът става все по-малко заразен. При други вируси, зависи от мутацията, стават по-агресивни. Засега ние не можем да кажем със сигурност какво се случва с този вирус, но не трябва да сваляме вниманието от него", коментира още проф. Тасков за Bulgaria ON AIR.

33 са новите случаи на COVID-19 у нас, 47 са излекуваните

И посочи, че все още много малък процент са преболедували COVID-19. 

Не можем да говорим за естествено придобит имунитет - той е около 5%, а това е далеч от така желаните 70%. Този вирус е малко странен и заради това досега епидемията показва, че не се образува колективен имунитет. Той изчезва преди да се достигнат тези 70%, допълни имунологът.

Проф. Христо Тасков подчерта, че коронавирусът непрекъснато мутира и през колкото повече хора преминава, толкова повече се адаптира към организма. 

По думите му към края на тази година или следващите години може да очакваме той все повече и повече да се адаптира.

Проф. Петров за COVID-19: Да не насаждаме панически страх, хората оздравяват

Преди няколко дни главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев разказа за феномен при COVID-19, при който заразен е възможно той да не зарази близките си дълго време. 

Тези феномени са известни. Това зависи от много фактори, зависи от генетични профил на човек. В случай на Ковид-19 зависи и от рецепторите, за които се захваща този вирус. Този вирус е от групата на коронавирусите и много хора са преболедували от сходни вируси. Ако те са преболедували други коронавируси, много по-вероятно е да прекарат по-леко заболяването и да не бъдат толкова заразни, добави проф. Тасков.

Последвайте канала на

Novini.bg
4505 12

Коментари 12

Добави коментар
Лекар Емигрант до червения олигофрен Тасков

2020.06.22 | 11:12

1
Христо Тасков е поредният олигофрен с подарена титла от БСП! Как може въобще един медик да твърди, че "вирусът се стреми да не убие човека, а да се адаптира към него"! От кога питам аз като лекар прокарионтните организми могат да мислят и дори са хуманни към клетките приемници! Тоя т. нар лекар дали е чувал за патогенността на прокариотите! Абсурд! Такива кретени дават насоката на медицината в БЪлгария! Невиждана и НЕЧУВАНА ИДИОТИЯ! Горките пациенти в България!
до философа по отдолу, четящ не само уики и

2020.06.22 | 13:12

12
който е убеден, че вирусите МОГАТ въобще да мислят и е нормално да не убиват хората, защото така и те щели да умрат! Е това е комунистическа логика! Браво! Другарят Тасков е също толкова умен! Боже колко прости и ограничени хора има на тая земя!
до червения разбирач под мене

2020.06.22 | 12:52

11
Ами чети вестници и най вече Факти.бг, Биволъ.бг, Дуъма.бг! Там има само неща, които ще ти харесат, като например, че такъв вирус няма, живей си живота, ББ иска да ти вземе свободата и т.н.! Между другото попитай другаря Янаки Стоилов какво мисли по въпроса!

2020.06.22 | 12:28

9
Жал ми е за хората които четят уикипедия и всичко им е ясно. Нормално е вируса да не цели да те убие защото така ще умре и той. Справка ББ. Държи ни на ръба и смуче кинти предназначени от европа за България и подобряването на живота на цялото население, а не на единици
до червения боклук под мене

2020.06.22 | 12:27

8
С кое мое твърдение правя това разделение, другарю фалшификатор i qwno beseparski insinuator? Разделям медиците на МОЖЕЩИ и НЕМОЖЕЩИ! Другарят Тасков е ОЧЕВАДНО НЕМОЖЕЩ след като твърди, че един вирус, какъвто и да е той, не искал да убива хората! Тази формулировка сама пшо се.бе си е доказателство за ТОТАЛНАТА му МЕДИЦИНсКА НЕКОМПЕТЕНТНОСТ, защото е в абсолютен разрез с научната теория за прокарионтните организми и тяхното устройство!

2020.06.22 | 12:06

7
Олигофрен си ти, разделяйки медиците на лоши (комунисти) и "добри" (либерални демократи).
до червения боклук под мене

2020.06.22 | 11:50

4
Какво се молиш бе, кретен! Какво разбираш от медицина та дрънкаш глупости тука! Ти, другарю , НЕ си сам в обществото, за да казваш как да живеят другите! От такива като те.бе не може да се ограничи пандемията! С какво ще си засилиш имунитета? С вдигане на тежести ли?! Ти знаеш ли как РНК на прокариотите функционира! Прочети във википедия и тогава ръси спросрански мъдрости по форумите! Е за това в България НИЩО и НИКОГА няма да стане! Всичките сте професори по Всичко!
Моля

2020.06.22 | 11:36

2
Христо Тасков е много прав!Още много,много вируси ще има и тогава какво ще правим, ще стоим затворени с намордници.Мислете разумно, всичко е в главата!Засилете си имунитета и си живейте живота, както ви е по душа.
вирусът се стреми да не убие човека, а да се адапт

2020.06.22 | 11:54

5
питай умрелите дали са съгласни ...

2020.06.22 | 12:29

10
Ми явно умрелите не са се съгласили и са предпочели смъртта!!! Не може заради всички калпави хора , да тероризираш здрави и прави, със силнна имунна система други хора. Койтп се чувства калпав - да се заключи у дома. Междувпрочем - доказано е че 8- седмична пълна изолация убива тотално имунната система дори на съвсем здрав човек.
Германия

2020.06.22 | 11:56

6
Абсолютно съм сигурен,че другарят Тасев, т. нар. професор, НЕ МОЖЕ дори да изкара приемния изпит по медицина в Германия ТMS!
Мими

2020.06.22 | 11:48

3
Големи адаптации,големи глупости!Вирусите съществуват от векове и за съжаление,още няма лекарство за тях.

Добави коментар

Водещи новини