Проф. Петров за COVID-19: Да не насаждаме панически страх, хората оздравяват

  • 21 юни 2020 09:26

  • 8223
  • 12
Проф. Петров за COVID-19: Да не насаждаме панически страх, хората оздравяват
© БНТ

Инфекцията с COVID-19 не попада в зоната на особено опасните инфекции. Това е една вирусна инфекция с доста голяма агресивност поради факта, че вирусът е нова мутация. Това заяви в сутрешния блок на БНТ кардиологът проф. Иво Петров.

До голяма степен развитието на заболяването като конкретен клиничен епизод зависи от реакцията на организма-гостоприемник. Все още нямаме ефикасна таргетна терапия, затова и заболяването протича в зависимост от това каква е реактивността на организма и на някои общомедицински мерки, тъй като все още няма нито ваксина, нито специфичен антибиотик. Добри методики за превенция за неразпространението на вируса са ултравиолетовите лъчи, водородният прекис също. Те са доказано над 90% ефикасни, посочи проф. Петров.

Новите случаи на COVID-19 в страната отново надскочиха 100, жертвите са 6

,,Изследване показва, че разликата в заболеваемостта и смъртността е много различна в зависимост от възрастовия профил на населението, климатичните условия и мерките. Мерките, които се предприемат, са изключително важни и може да имат голям успех за запазване на живота и здравето на населението'', обясни той и допълни, че в страни като Исландия, например, където е доста хладно, смъртността е изключително малка.

Но също така в Конго, където възрастовият профил на населението е средна възраст 40 години - там смъртността е 0,6%. Обратно, в страни като Италия, с едно от най-възрастните населения на земята - средна възраст над 60 години, смъртността е 10-12%, разясни лекарят.

Д-р Брънзалов: Ако не спазваме трите "Д"-та, ще има нов взрив на COVID-19

Имайки предвид възрастовия профил на населението в България, мисля, че се представяме изключително добре. Като кардиолог не мога да не кажа, че сърдечносъдовите заболявания са една от предпоставките за относително висока смъртност. Прагматично, ако подходим, трябва да се разглежда смъртността за период от време, а не отделна смъртност, добави още проф. Петров.

По думите му Националният оперативен щаб съветва в правилна посока правителството.

Всички мерки бяха навременно предприети и изпълнени от населението. В същото време обаче ние не може да живеем безкрайно изолирани. Обществото има нужда от своето движение, уточни той.

В заключение проф. Петров заяви, че COVID-19 не е изключение от това, което ни е познато от здравеопазната практика.

,,Както грипът, така и пневмониите, така и всички други възпалителни заболявания, които предизвикват много тежко възпаление, водят до активизиране на потенциално спящи сърдечносъдови проблеми и те могат да бъдат опосредствани през тромбообразуването, активната възпалителна буря, която може да увреди миокарда и съдовете и т.н. Глобалните промени в организма водят и до промени в сърдечносъдовата система, които много често се оказват фатални като финален щрих на развитието на заболяването. Но е важно да се подчертае, че голямата част от хората оздравяват и не е необходимо да се насажда панически страх, а да знаем, че се върви към създаването на ефикасна ваксина'', коментира накрая проф. Петров.

Последвайте канала на

Novini.bg
8223 12

Свързани новини

Коментари 12

Добави коментар
GOSHKO

2020.06.22 | 11:28

12
Освен тия, които умират, нали главчо?
Анонимен

2020.06.21 | 13:35

9
Направо пиша. В спора се ражда истината. Не може само мнението на един човек проф. Тодор Кантарджиев. Да ме извини, но има страдащи хора и искат да чуят и други гледни точки. Защо пидкрепях мангъров доктора, защото имаме близки в Лондон и квото Той доктор Мангъров, същото ни го казваха и близките. Еднин доктор се качил в такси на негов приятел. Попитал доктора, я кажи и той отговорил на таксиметровия шофьор - с маска, без маска, ако ти е писано да се разболееш... Умират, но кои на запад над 80 години. А в бг нашите родители през живково и до 60 г пенсия не стигнаха, а и след 1989 по улици на работа инфаркти.. Повечето пиянки, но не дочакаха пенсия над 50 и по-млади, на 36 от масивен инфарк преди няколко 8 месеца.. Лично мои виждания. На запад животът им почва от 70,поръчат си тоалети, а ние, аз от 48 си приготвих за отвъдното.. Спокоен и усмихнат ден. Важно е, чекмеджета на доктори, учители да се пълнят.. Простите у дупките

2020.06.21 | 14:31

11
Къв живот почва на 70 бе кукандрело? За психото си!
123

2020.06.21 | 13:54

10
Повечето оздравяват, но някои и умират. За съжаление не можем да чуем тяхното мнение. Заради тях трябва да сме отговорни. Ако Професора има близки загинали от Ковид-19 едва ли ще говори така.
Примерът с Исландия...

2020.06.21 | 13:19

8
...също не е много ясен. По-хладно, по-ниска смъртност. Нали в лабораториите вирусите се държат на студено, за да "оцелеят".
"...няма нито ваксина, нито специфичен антибиотик"

2020.06.21 | 13:12

7
Защо говори за антибиотик? Нали става дума за вирус, а не бактерия?!

2020.06.21 | 11:09

6
Оздравяват викаш нормално ли е хора с диабет заразени да умират? Познавам Българи които живеят с диабет от 40 години и нищо им няма махнахте карантината и КПП-та отворихте всичко прекрасни условия за вируса просто му създадохте прекрасна среда да се разпространява.
Неясно

2020.06.21 | 10:48

5
Не разбирам защо думата "страх" е табу. На никой не му пука от вируса. Огледайте се! Щом възрастните хора са проблем на илюминати и политици, да съберат нещастниците на една територия и там да ги унищожат. Няма старци, няма умрели, няма проблеми, страх. Ама не е така лесно, а? Старостта идва при всеки!
ИВАНЧО

2020.06.21 | 10:45

4
Трябва да се энае от всички истината.Който иска, да трупа стаден имунитет.Аэ няма да допринеса эа него.Като сте эагубеняци,мислете си,че ви плашат и вярвайте на Мангъра (той само "проповядва"; да беше отишъл на първа линия като доктор Борислав Иванов,Бог да го прости!) Истината мобилиэира и предпаэва!Пък всеки сам да иэбере как да постъпва,но да не эастрашава с иэлишен бабаитлък други хора!
Иво

2020.06.21 | 10:25

3
От кога започна да разбираш от вируси? Единствения антибиотик който си срещал е амоксицилин при перикардит... Ех Иво, Иво... Айде !
????

2020.06.21 | 10:21

2
Да де, ама ако не насаждаме СТРАХ, трябва да говорим за НОЩНИ ШКАФЧЕТА, примерно!?

Добави коментар

Водещи новини