Децата в Търговище със сериозен медицински проблем

  • 19 юни 2020 14:32

  • 2377
  • 0
Децата в Търговище със сериозен медицински проблем
©

Един от сериозните медицински проблеми сред децата в област Търговище продължава да е затлъстяването. Това показват данните на отчет-анализ за здравословното състояние на децата и учениците за миналата година, изготвен от Регионалната здравна инспекция.

Според него, по-голямата част от детското население в областта е с добро физическо развитие. Физическата дееспособност на децата и учениците в сравнение с предишните две години се е увеличила.

Учени откриха протеин, който пречи на затлъстяването
Затлъстяването, обаче, продължава да е медицински проблем за детската възраст в региона - при децата за първа година той е на първо място, а при учениците - за поредна, отчитат от здравната инспекцията.

Социалното му значение се определя от развитието в по-късна възраст на редица заболявания - хипертония, сърдечно-съдови, мозъчно-съдови, диабет, липидни нарушения още от детската възраст и др. Относителният дял на децата с наднормено тегло през 2019 г. се е увеличил с 6.62 на сто. Относителният дял на затлъстелите ученици се е увеличил с 1.42 процента.

Освен генетичните фактори, които го детерминират, затлъстяването е свързано до голяма степен с небалансираното хранене и хиподинамията, е заключението на специалистите.

Novini.bg
2377 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини