СЗО: Лечението на COVID-19 със стероида дексаметазон е научен пробив

  • 17 юни 2020 11:42

  • 1920
  • 0
СЗО: Лечението на COVID-19 със стероида дексаметазон е научен пробив
© Getty Images

Голям медицински пробив в борбата с коронавируса. Великобритания тества евтин медикамент и резултатите са обещаващи.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32990

Дексаметазон - широко използван кортикостероид, се превърна в първото лекарство, което показва, че може да спаси живота на тежко болни пациенти.

Резултатите от клиничните изпитвания показаха, че лекарството е намалило смъртността с около една трета сред най-тежко болните. На Острова вече започнаха да прилагат медикамента за борда с COVID-19.

Същото британско проучване установи, че хидроксихлорохина не е ефикасен срещу коронавируса. В изпитанията бяха включени над 11 000 пациенти в Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Стероидът дексаметазон помага при тежки форми на COVID-19

Световната здравна организация (СЗО) нарече "научен пробив" предварителните резултати от британско клинично изследване.

"Това е първото лечение, което демонстрира понижаване на смъртността при пациенти с COVID-19, поставени на апарати за изкуствена белодробна вентилация", каза генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус.

Авторите на изследването са споделили първоначалните резултати със СЗО. В следващите дни се очаква пълен анализ на данните.

"СЗО ще координира метаанализ, за да повиши разбирането за тази интервенция. Ще осъвременим насоките си, за да отразим как и кога лекарството трябва да се използва при коронавирус", съобщават още от организацията.

Междувременно Ройтерс съобщи, че американски лекари са скептично настроени по отношение на прилагането на стероида и искат да получат повече данни, след като неотдавна влиятелно изследване беше изтеглено от престижното британско научно списание "Лансет". Въпреки това експертите от САЩ запазват оптимизма си.

Глобалният натиск в търсене на ваксина срещу COVID-19 ускори процеса на докладването на резултати от изследвания, посветени на коронавируса, подхранвайки объркване дали терапиите са доказано ефективни. По-рано през месеца сп. "Лансет" изтегли изследване за въздействието на лекарството против малария хидроксихлорохин заради опасения относно достоверността на данните, пише БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1920 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини