Ръст на психичните заболявания и пушенето заради изолацията от коронавируса

  • 16 юни 2020 12:08

  • 463
  • 0
Ръст на психичните заболявания и пушенето заради изолацията от коронавируса
© Pixabay

Ограничителните мерки, заради пандемията с COVID-19, са довели до ръст на психичните разстройства по света. Основни фактори са стресът от изолацията и страхът от загубата на работното място, показват данни от международно проучване на агенция „Нилсън“ за връзката между ограничителните мерки заради коронавируса, психичните заболявания и пушенето.

Всеки трети от запитаните споделя, че той или член на семейството му вече е загубил работата си, което е довело до негативни ефекти върху психичното му здраве. Жените се оказват по-засегнати от мъжете от психични заболявания вследствие на изолацията у дома. Случаите на психични проблеми са се увеличили рязко в семействата със заразени с коронавирус, което е довело и до желание за спиране на цигарите.

8 от 10 искат да спрат цигарите заради коронавируса

83% от американските пушачи искат да спрат цигарите заради случай в семейството с COVID-19, посочва агенция Bloomberg. По-нисък е процентът на американците, които искат да откажат цигарите, без да са имали заразяване с коронавирус – близо половината (43 %), а само една трета от всички пушачи са направили опит да спрат наистина по време на изолацията.

Данните са от международно изследване, проведено от агенция „Нилсън“ по поръчка на Фондация за свят без тютюнев дим, проведено сред 6 801 пушачи или потребители на никотинови изделия в 5 държави - Италия, САЩ, Великобритания, Индия и Южна Африка.

Процентът на пушачите, които обмислят спирането на вредния навик е близък и в Италия и Великобритания – 44 и 42 на сто. Близо една трета от пушачите в тези страни казват, че са опитали да спрат заради вируса - 29% и 22%.

За мнозинството от пушачите отказът на пушенето се оказва не толкова лесна задача. Данните в показват, че наложената карантина и ръстът на безработицата са довели до увеличаване на тревожостта сред американците, които търсят по-добри алтернативи на цигарите за намаляване на стреса.

Проучването, публикувано и в италианската медиа Ilcafe.Tv, изследва връзката между пандемията и желанието на пушачите да откажат цигарите, тъй като вярват, че пушенето увеличава риска при заболяване с Covid-19.

Изолацията заради пандемията е довела, както до притеснения за здравето на пушачите и опити за спиране на цигарите, така и на търсенето на по-добри алтернативи за тези, които не могат да спрат напълно вредния навик.

Повечето пушачи смятат, че електронните цигари носят по-малък риск от заболяване с COVID-19 в сравнение с цигарите, като всеки пети казва, че обмисля да премине към тях в този период.

Нарастват продажбите на канабис в САЩ

Междувременно расте и употребата на марихуаната сред американците по време на изолацията, като помощно средство срещу безсънието и тревожността в този период. Изследване на Brightfield Group показва, че 41% от милениалите пушат много по-често канабис от началото на пандемията в сравнение с преди. Според поддръжниците на марихуната това би могло да спомогне за ускоряване на процеса на легализирането й в САЩ, като някои дори говорят за ползата от увеличаване на приходите в държавната хазна по подобие на алкохолния акциз след края на Сухия режим по време на Голямата депресия.

Последвайте канала на

Novini.bg
463 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини