С всяко следващо слънчево изгаряне на кожата рискът от меланом нараства

  • 12 юни 2020 07:41

  • 583
  • 2
С всяко следващо слънчево изгаряне на кожата рискът от меланом нараства
© Pixabay

Човешката кожа има памет и с всяко следващо слънчево изгаряне се увеличава рискът от поява на меланом, който е най-злокачественият тумор в тялото, заяви д-р Развигор Дърленски, секретар на Българското дерматологично дружество, цитиран от БТА.

Най-често срещаният тумор на кожата е базоцелуларният, като връзката между появата му и излагането на слънце е доказана, подчерта д-р Дърленски. 

Източници на ултравиолетова светлина, освен слънцето, са солариумите, каза още д-р Дърленски и посочи, че в много държави ползването им от лица до 18-годишна възраст е забранено. Лекарят изрази надежда, че такава забрана ще се наложи и в България.

Специалист съветва как да се пазим от жаркото слънце през лятото

Има ясни правила, чрез които се разграничават бенките и меланомът на кожата, допълни още дерматологът. Притеснително е образуванието да има неправилна форма, с диаметър над 5 мм, с промяна на размера и др., посочи д-р Дърленски и допълни, че неспециалист трудно може сам да постави диагнозата. При съмнения трябва да се потърси съвет на дерматолог, добави той. Задължителна е консултацията веднъж годишно за хора със светла кожа и повече от 20 бенки по нея.

Необходима е адекватна фотозащита на кожата, като нанасянето на продукта трябва да е достатъчно регулярно и да е съобразен с кожата на човек, добави д-р Дърленски.

Всяка година 125 хиляди човека умират от рак на кожата, а се очаква с до 60 на сто увеличение на случаите през следващите няколко години, каза д-р Валерия Матеева, дерматолог в Александровска болница. Случаите на меланом за 10 год. се увеличават с 50 на сто, каза още тя. Очаква се смъртността да нарасне с 20 на сто. Сред мъжете рискът от развиване на меланомен рак на кожата е по-голям в сравнение с жените. Над 90 на сто от хората знаят, че излагането на слънце може да доведе до проблеми, но много нисък процент от тях защитават кожата си, добави тя.

Последвайте канала на

Novini.bg
583 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Анонимен

2020.06.12 | 08:35

2
Най-лошите болести не са смъртоносните, а неизлечимите... М. Е б н е р-Е ш е н б а х.
Анонимен

2020.06.12 | 08:32

1
Дерматологията е най-добрата специалност за лекаря : болният нито умира, нито оздравява. Стр. 672, Л. М Е Н К Е Н

Добави коментар

Водещи новини