В Бургас ще заимстват практика от немския град Хайнсберг

  • 11 юни 2020 18:00

  • 770
  • 0
В Бургас ще заимстват практика от немския град Хайнсберг
© Булфото

Текущи задачи, свързани с мащабното епидемиологично проучване, което стартира преди 10 дни в Бургас, обсъдиха на среща днес в морския град проф. Тодор КантарджиевТодор КантарджиевПроф. д-р Тодор Веселов Кантарджиев дмн, мзм, завършва Медицинска Академия - София през 1981 г., като от Националния оперативен щаб и кметът Димитър НиколовДимитър НиколовДимитър Николов е български икономист и политик, кмет на Община Бургас от 2007 година. Той е роден.

,,Изследването, което се прави тук, е повторение на това в немския град Хайнсберг, провинция Северен Рейн-Вестфалия. Много е важно подбирането и мотивацията на хората, които да дадат доброволно материал за изследване'', заяви проф. Кантарджиев.

,,Напредваме с този първи етап на проучването, което ще ни позволи да рекламираме Бургас и региона като сигурна туристическа дестинация. Вторият етап ще е наесен, за да имаме яснота какво е положението в началото и след сезона, научни доказателства и полезна база данни'', каза кметът Николов.

Проф. Кантарджиев: Чакаме слънцето и вятърът да прогонят вируса

Първият етап на проучването трябва да завърши в средата на следващата седмица. То се осъществява на случаен принцип, подбират се хора от четири възрастови групи, мъже и жени, а половината от всички обхванати работят в сферата на туризма - хотели, ресторанти, малки обекти.

,,Целта е да се определи колко процента от хората са се срещали с този вирус, колко от тях са изградили имунитет, има ли още болни. Половината работа по изследването на Бургас и още 5 морски общини около него е свършена'', добави Николов.

Директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров информира, че към този момент при първия етап са тествани 1000 души и са открити само четирима от региона, които са се срещали с вируса и са изградили имунитет.

Последвайте канала на

770 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини