Лекарството срещу Covid-19, взимано от Тръмп, e обвързано с повишен риск от смърт

Противомаларийното лекарство хидроксихлорохин, което президентът на САЩ Доналд ТръмпДоналд Тръмп Доналд Тръмп - американски бизнесмен и политик Доналд Тръмп е роден на 14 юни 1946 г. в нюйоркския каза, че приема профилактично и призова хората да го използват, е обвързано с повишен риск от смърт при хоспитализирани пациенти с Covid-19, показва голямо проучване, публикувано в медицинското списание Lancet и цитирано от БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12469

В проучването, което изследва над 96 000 души, хоспитализирани с Covid-19, тези, лекувани с хидроксихлорохин или производното хлорохин, имат по-висок риск от смърт в сравнение с пациентите, които не получават подобни лекарства.

Тръмп спира да приема до ден-два хидроксихлорохин

Авторите на изследването заявиха, че не могат да потвърдят дали приемането на лекарството води до някаква полза при пациенти с коронавирус.

"Необходимо е спешно потвърждение от рандомизирани клинични изпивания", написаха те.

Това проучване не е било плацебо контролирано. Търсенето на известното от десетилетия лекарство хидроксихлорохин се покачи, тъй като Тръмп многократно настояваше за употребата му срещу коронавируса, призовавайки хората да го опитат.

"Какво има да губите", отбеляза той по-рано тази седмица, когато Тръмп заяви, че приема хидроксихлорохин като превантивно лекарство, въпреки липсата на научни доказателства за неговата полза. Авторите на проучване на Lancet предложиха лекарството да не се използват за лечение на Covid-19 извън клиничните изпитания, докато тези проучвания не потвърдят неговата безопасност и ефикасност за пациенти с коронавирус.

Американската агенция по храните и лекарствата заяви преди дни, че хидроксихлорохинът трябва да се използва само за хоспитализирани пациенти с Covid-19 или такива в клинични изпитания. Лекарството е обвързано с опасни проблеми със сърдечния ритъм. Изследването на Lancet разглежда данни от 671 болници, където на 14 888 пациенти са били давани или хидроксихлорохин, или хлорохин, със или без антибиотика макролид, и 81 144 пациенти, които не са лекувани с тези лекарства.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 12469

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

 1. 2020.05.23 | 02:53
  Искаш ли да си намериш жена за една нощ? Влез в >>> Sexcris.Com
 2. 2020.05.23 | 00:41
  Как си представяте лекарите да дават на държавният глава на Америка непроверено лекарство вие малоумнилисте Кирчо домусчиски как се здоби бързо бързо с лекарство което е почити същото и откъде Кирчо знаеше за лекарството когато още уш нищо несе знаеше. Това е доказано лекарство в борбата с вируса в китаи наи успешното и лекарството стана по скъпо от златото защото всички правителства в света се заредиха
 3. 2020.05.23 | 00:35
  Не ни пука. Ние не сме американски щат, нямаме техния манталитет и не го искаме, така, че посоченото по- горе не ни вълнува.
 4. 2020.05.22 | 23:48
  Щом подеха кампания срещу това лекарство, и то толкова яростно, значи явно действа и помага, ама ще им развали сметките, нали искат да прокарат задължителна ваксинация ..
 5. 2020.05.22 | 22:54
  Помиярски сайт 2020.05.22 | 20:16 Това е мръсен платен помиярски сайт който манипулира общественото мнение и подвежда читателите и същия този помиярски седесарски сайт говори за фалшиви новини и подвеждаща информиращи този мръсен кенеф наречен novini.bg пълен с помияри и с боклуци автори и коментатори и платени тролове от правителствотос откраднатите пари на КТБ мръсни боклуци мръсни кючеклии мазния евреи мелези и карашъци. Отговори Отговори 0
 6. 2020.05.22 | 21:55
  А дано умре, да спаси света!
  1. 2020.05.22 | 22:36
   Абе и да умре, спасение от тъпотията ти няма!
 7. 2020.05.22 | 21:13
  Хидроксихлорохина върви най-добре със студена чаша белина. Това е стара индианска рецепта.
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Болести

още

Анкета

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Ще си поставите ли противогрипна ваксина?

Избрано от Интернет