Само 5,57% в Банско са изградили антитела

  • 20 май 2020 21:00

  • 21668
  • 4
Само 5,57% в Банско са изградили антитела
© Pixabay

Община Банско ще поиска поне 2 млн. лв. помощ от държавата, за да може да се възстанови след загубите през последните два месеца. Бизнесът в района също се надява на подпомагане, след като голяма част от дейността на местните фирми беше блокирана за двете седмици, през които градът беше под карантина. От местната управа днес официално обявиха резултатите от масовото тестване в града, предава БНТ.

Данните, които днес бяха съобщени показват, че едва 5,57% от всички тествани с бързи тестове, са изградили антитела, което означава, че са преболедували вируса.

Доц. д-р Ангел Кунчев: Карантината пада през юни

Предстои общината да направи анализ на загубите, които са натрупани от началото на извънредното положение. Но се надяват на финансова подкрепа както от държавния бюджет, така чрез европейско финансиране.

В същото време, след като от туристическия бранш направиха искане за намаляване на местни данъци и такси, от общината обмислят варианти да облекчат бизнеса. Предвижда се с около 50% да се намали плащането за тротоарно право до края на годината и да се ползва 5% отстъпка за такса битови отпадъци и данък недвижими имоти до края на юни. Вече се обмислят варианти средства, предвидени в общинския бюджет за културни мероприятия, да бъдат пренасочени към други проекти - за ремонт на улици и площадки.

Изследвания с бързи тестове са били направени на над 2200 души както в Банско, така и в близките населени места. А данните, изнесени от общината, показват, че само 112 души са изградили антитела.

"По преценка на здравните инспектори са били правени и PCR тестове, а резултатите са отрицателни. Сега, днес можем да кажем, че Банско е чисто и здраво. Според нас, това е резултат от стриктното спазване на всички санитарни и противоепидемиологични мерки, които ще продължават и в бъдеще, каза Иван Кадев", кмет на Банско.

От местната управа обясниха, че няма да изпълнят всички искания на туристическия бизнес за намаляване на местните данъци и такси, защото и общината е във затруднено финансово положение, и ще са ѝ необходими около 2 млн. лв., за да се възстанови.

За периода от началото на годината до 30 април собствените приходи на общината са с приблизително 13% по-малко от тези за същия период на миналата година. Най-тежко е положението с изплатения туристическия данък, който е с около 23% по- малко.

"След края на първата вълна от пандемията очакваме компенсации и стимулиране на европейско и правителствено ниво към бизнеса в Банско", добави Кадев.

От туристическия бранш казаха, че голяма част от хотелите вече са готови да посрещнат туристите през летните месеци и въпреки финансовите си затруднения увеличение на цените не се предвижда.

"Нашите усилия тази година ще бъдат насочени към това да покажем на нашите гости, че тук могат да бъдат абсолютно сигурни за условията, които ще предложим, че Банско е безопасно от към разпространение на вирус", обясни Зорка Тумбакиева, секретар на Сдружението на хотелиерите - Банско.

Предстои корекция и на голяма част от културната програма на общината, като една част от фестивалите ще отпаднат.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
21668 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Иван

2020.05.21 | 15:00

4
При толкова малък процент е ясно, че в Банско не са били чак толкова засегнати и не е трябвало да бъдат затваряни, а да се довърши ски сезона там!
Lessa

2020.05.21 | 02:43

3
Добре дошли в най-добрия сайт за запознанства --- Sexcris.Com
Банско

2020.05.21 | 01:21

2
Как общината ще намаля данъци вие такова чудо виделилисте някога . Битият бит нататък няма да продължавам ясное
оня

2020.05.20 | 23:14

1
Има безлихвени заеми за прекарали вируса.

Добави коментар

Водещи новини